Στη Βουλή κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές των φορολογουμένων και οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα εφαρμοσθούν αναδρομικά από το 2015 και οι οποίες θα λήξουν στο τέλος του 2016. Επίσης, θα συμπεριληφθούν διορθωτικές διατάξεις έτσι ώστε να ξεκινήσει στα τέλη του επόμενου μήνα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες αναμένεται η απάντηση των πιστωτών της χώρας σχετικά με το σχέδιο για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων, καθώς και για τη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι πρόκειται για τυπική διαδικασία, δεδομένου ότι και τα δύο σχέδια έχουν επεξεργασθεί από τα τεχνικά κλιμάκια. Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει:
1. Αντικειμενικές αξίες. Οι νέες αξίες θα είναι μειωμένες από 5% έως 25%. Οι τιμές αυτές θα ισχύσουν μέχρι και το τέλος του 2016 όπου το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα αντικατασταθεί το 2017 από ένα νέο που θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες θα φορολογούνται τα ακίνητα. Οσον αφορά την περιοχή της Αθήνας και συγκεκριμένα στις «φθηνές» περιοχές, οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Στις «μεσαίες» περιοχές και συγκεκριμένα σε αυτές που το τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται από 1.550 έως 2.500 ευρώ η μείωση θα είναι 5-15%. Στις «ακριβές» περιοχές η μείωση θα είναι της τάξης του 15-20%. Εφόσον οι νέες τιμές ισχύσουν αναδρομικά από τις 21 Μαΐου, η εφορία θα πρέπει να επιστρέψει χρήματα σε όσους αγόρασαν ή απέκτησαν με γονική παροχή ακίνητο από την ημερομηνία αυτή και μετά.
2. Αδήλωτα εισοδήματα. Εκπτωση φόρου από 20% έως 70% θα έχουν όσοι αποκαλύψουν στην εφορία αδήλωτα εισοδήματα. Σύμφωνα με το σχέδιο, δυνατότητα χρήσης των ευνοϊκών όρων του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν οι φορολογούμενοι που έχουν αδήλωτα εισοδήματα, τα οποία είναι τοποθετημένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελλάδας ή αλλοδαπούς, σε αμοιβαία κεφάλαια, σε ομόλογα και γενικότερα τίτλους του εξωτερικού, καθώς και στο χρηματιστήριο ή σε πλατφόρμες συναλλαγών. Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Η επιλογή του έτους θα είναι δικαίωμα του φορολογούμενου. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και είναι τοποθετημένα σε διάφορους τίτλους ή σε πιστωτικά ιδρύματα. Η έκπτωση θα συνδέεται με την επένδυση των κεφαλαίων που θα νομιμοποιηθούν καθώς και το ύψος του ποσού. Ειδικότερα:
• 70% εφόσον το κεφάλαιο τοποθετηθεί σε ομόλογα ή έντοκα του ελληνικού Δημοσίου.
• 20 έως 60% στην περίπτωση που τα κεφάλαια τοποθετηθούν για σύσταση εταιρείας (ανάλογα με το ύψος της επένδυσης διαμορφώνεται και το ποσοστό).
• 20 έως 60% εφόσον τα κεφάλαια τοποθετηθούν σε εταιρεία που επενδύει στην Ελλάδα (ανάλογα με το ύψος της επένδυσης διαμορφώνεται και το ποσοστό).
• 20 έως 60% για συμμετοχή σε fund που επενδύει στην Ελλάδα.
• 20 έως 60% για επένδυση σε ακίνητα (ανάλογα με το ύψος της επένδυσης διαμορφώνεται και το ποσοστό).
• 20% εφόσον τα κεφάλαια διατηρηθούν σε ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό.
• 30% στην περίπτωση που τα κεφάλαια τοποθετηθούν σε προθεσμιακό λογαριασμό.
• 0% στην περίπτωση που νομιμοποιηθούν και παραμείνουν στο εξωτερικό.
3. Πλαστικό χρήμα. Οσοι επιθυμούν να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει οι δαπάνες που πραγματοποιούν να γίνονται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω τραπεζικού συστήματος. Οπως φαίνεται, πάντως, οι αγορές καταναλωτικών ή μη αγαθών, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα. Από την υποχρέωση να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα τις δαπάνες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στα μηχανήματα POS.