Στη γραμμή των πιστωτών για μείωση των συντάξεων συντάσσονται τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία αμφισβήτησαν χθες το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, ζητώντας περαιτέρω στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι επιτυγχάνεται η δημοσιονομική προσαρμογή.
Θέτοντας από την πρώτη κιόλας διερευνητική συζήτηση «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» οι εκπρόσωποι των δανειστών, σε τηλεδιάκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκο Φράγκο, ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία που να δικαιολογούν επαρκώς την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, ενώ εξέφρασαν ενστάσεις και για τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης κυρίως για τους χαμηλόμισθους και όσους συνταξιοδοτηθούν με λίγα έτη ασφάλισης.
Κατά τη διάρκεια της μεικτής τηλεδιάσκεψης, καθώς μόνο κάποια από τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις και αναλυτικά στοιχεία, όχι μόνο σε θέματα διαδικαστικά αλλά και ουσίας όπως είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, καθώς όπως έχει διαφανεί από όλες τις προηγούμενες ημέρες οι δανειστές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το πώς επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι έως το 2019, όπως προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Παράλληλα, συζητήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης, με τους εκπροσώπους των δανειστών να αντιδρούν (γκρίνιαξαν λίγο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας στην «Κ») για τα υψηλά ποσοστά που προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα και λίγα ένσημα. Διευκρινίσεις ζήτησαν οι δανειστές και αναφορικά με την Εθνική Σύνταξη, καθώς ήθελαν να είναι ξεκάθαρο το πότε τη δικαιούνται οι ασφαλισμένοι.
Στην πράξη, οι ερωτήσεις των τεχνικών κλιμακίων δείχνουν και τα ζητήματα που θα «παιχτεί» το σκληρό όπως διαφαίνεται παιχνίδι των επόμενων εβδομάδων και δεν είναι άλλα από τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και το αν θα κοπούν όπως ζητούν οι πιστωτές ή όχι όπως επιμένει η κυβέρνηση, την Εθνική Σύνταξη και αν θα δίνεται με 15 έτη ασφάλισης ή 20 σε συνδυασμό με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και τα ποσοστά αναπλήρωσης για το ανταποδοτικό σκέλος των συντάξεων, προκειμένου να υπάρχει στενή διασύνδεση των εισφορών με τις παροχές.
Και ενώ το «μπρα ντε φερ» με τους δανειστές μόλις ξεκίνησε, στο εσωτερικό, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καλείται σήμερα να κατευνάσει το συνεχώς διογκούμενο κύμα αντιδράσεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Ειδικά για τους αγρότες, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται τελικά σήμερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, να ανακοινωθεί πως η κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ θα υπολογίζεται με βάση το 70% και όχι το 80% του εισοδήματος του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως η εισφορά θα υπολογίζεται σε μηνιαίο εισόδημα 410 ευρώ και όχι 468 ευρώ, με αποτέλεσμα να ανέρχεται το 2019 (όταν και θα παρακρατείται το 20%) σε 82 ευρώ τον μήνα.
Παράλληλα, δεν αποκλείεται να αναζητηθεί λύση και στο θέμα αυτονομίας του ΟΓΑ, ο οποίος όμως θα ενταχθεί στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) πιθανότατα με μια μεγαλύτερη αυτοτέλεια σε σχέση με τα υπόλοιπα ταμεία.