Τζούλιαν Ασάντζ: Αισθάνομαι δικαιωμένος

Τζούλιαν Ασάντζ: Αισθάνομαι δικαιωμένος

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Δικαιωμένος» δήλωσε χθες ο Τζούλιαν Ασάντζ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, παρά το γεγονός ότι οι βρετανικές αρχές απέρριψαν τις συστάσεις του ΟΗΕ για απελευθέρωσή του.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα προσβάλει την απόφαση της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση, σύμφωνα με την οποία η στέρηση της ελευθερίας του Ασάντζ είναι παράνομη. Η Ομάδα Εργασίας, που αποτελεί τμήμα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τοποθετήθηκε υπέρ του με ψήφους 3-1. Υπέρ του ιδρυτή των WikiLeaks τοποθετήθηκαν τα μέλη από τη Νότια Κορέα, το Μεξικό και το Μπενίν, κατά τοποθετήθηκε το μέλος από την Ουκρανία, ενώ το μέλος από την Αυστραλία απείχε λόγω του ότι ο Ασάντζ είναι Αυστραλός.

Η Βρετανία έχει δικαίωμα έφεσης ενώπιον της ίδιας επιτροπής, ενώ αν και η έφεση απορριφθεί, η απόφαση είναι τελεσίδικη. Ενας εκ των συνηγόρων του, ο Τόμας Ολσον, επισήμανε ότι η Σουηδία «δεσμεύεται από τους κανόνες και τις αποφάσεις που αναφέρονται στη Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ». Το ίδιο ισχύει και για τη Βρετανία, η οποία είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της ενώπιον της Ομάδας Εργασίας. «Η γνωμοδότηση της Ομάδας Εργασίας αγνοεί τα γεγονότα και τις αναγνωρισμένες δικλίδες προστασίας του βρετανικού νομικού συστήματος» ανακοίνωσε το Φόρεϊν Οφις. «Ο Ασάντζ αποφεύγει οικειοθελώς τη σύλληψη, επιλέγοντας να παραμείνει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ».

«Η νομιμότητα ή μη της κράτησής μου έχει πλέον κριθεί δικαστικά» είπε ο Ασάντζ, χαρακτηρίζοντας ανάξιες ενός υπουργού Εξωτερικών τις δηλώσεις του Βρετανού Φίλιπ Χάμοντ, σύμφωνα με τις οποίες η γνωμοδότηση υπέρ του Ασάντζ είναι «ειλικρινά γελοία».

Ο καταζητούμενος από τις ΗΠΑ Ασάντζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι οι δικαστικές έρευνες σε βάρος του από τις σουηδικές αρχές έχουν ως στόχο την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Εχει λάβει άσυλο από το Εκουαδόρ αλλά οι βρετανικές αρχές δεν του αναγνωρίζουν δικαίωμα αβλαβούς διέλευσης ώς το αεροδρόμιο του Λονδίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT