Ποιές ελληνικές επιχειρήσεις πήραν το καραβάνι για την Περσία

Ποιές ελληνικές επιχειρήσεις πήραν το καραβάνι για την Περσία

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσεκτικά βήματα, προετοιμασμένα από καιρό ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν την ανάπτυξή τους στην αγορά του Ιράν. Κατασκευές, ναυτιλία, τεχνολογία, φάρμακα αλλά και τουρισμός και αερομεταφορές δείχνουν να έχουν να κερδίσουν από το άνοιγμα της νέας περσικής αυτοκρατορίας που οραματίζεται να οικοδομήσει η Τεχεράνη μετά την άρση των κυρώσεων της Δύσης.

Έτσι η επίσημη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Ιράν αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όσους παλαιούς γνώριμους της ιρανικής αγοράς έχουν ήδη ξεκινήσει να χαρτογραφούν εκ νέου την περιοχή αλλά και τους επίδοξους νέους έλληνες επενδυτές-εξαγωγείς-εργολήπτες.

Παλαιός γνώριμος για παράδειγμα είναι ο όμιλος Βιοχάλκο συμφερόντων της οικογενείας Στασινόπουλου στελέχη του οποίου συμμετέχουν στην ελληνική αντιπροσωπεία στο 48ωρο ταξίδι του Α. Τσίπρα. Σωληνουργία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια είναι δυο από τις επιχειρήσεις του ομίλου που κοιτούν εδώ και καιρό από κοντά την ιρανική αγορά. Η «ομόσταυλη» Ελβάλ είχε επίσης στο παρελθόν πωλησεις στο Ιράν.

Παλαιός γνώριμος είναι βέβαια και τα ΕΛΠΕ που επίσης βρίσκονται στην τρέχουσα υπό τον πρωθυπουργό αποστολή στο Ιράν μαζί με την θυγατρική της, Ασπροφος.

Πριν λίγες εβδομάδες άλλωστε έκλεισαν συμφωνία-πλαίσιο τόσο για την προμήθεια αργού όσο και για τη ρύθμιση οφειλών της τάξης των 600 εκατ. ευρώ περίπου των ΕΛΠΕ, που χρονολογούνται από το 2011-2012.

«Βετεράνος» της ιρανικής αγοράς μπορεί να θεωρηθεί βέβαια και η Μ&Μ Gas συμφερόντων των ομίλων Ευ. Μυτιληναίου και Β. Βαρδινογιάννη. Πριν την επιβολή των κυρώσεων όπως και τα ΕΛΠΕ έτσι και η Μotor Oil, η μια εκ των δυο εταίρων της Μ&Μ Gas, προμηθευόταν επίσης αργό από το Ιράν, χωρίς πάντως να είχε αφήσει ανοιχτά υπόλοιπα.

Στο Ιράν όμως βρίσκονται ή πρόκειται να πάνε και στελέχη του ομίλου Μυτιληναίου και της ΜΕΤΚΑ αλλά και άλλων μεγάλων ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων και ειδικότερα της Ελλάκτωρ, της ΓΕΚ Τερνα, της Intrakat αλλά και της Prisma Domi. Οι πολυετείς διεθνείς οικονομικές κυρώσεις που επεβλήθησαν στο Ιράν είχαν σαν αποτέλεσμα να απαρχαιωθούν υποδομές ενώ τώρα η εκπόνηση εκτενούς προγράμματος αναβάθμισης ή εξ αρχής κατασκευής υποδομών από την Τεχεράνη δημιουργεί ευκαιρίες που είναι δύσκολο να αγνοηθούν.

Συμμετοχή στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή έχει επίσης η ΔΕΠΑ και, βέβαια, η Aegean Airlines, που από το καλοκαίρι του 2015 ξεκίνησε απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Τεχεράνης.

Intrasoft, Singular Logic, PCS και Profile Software είναι από τις γνωστότερες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής στην αποστολή ενώ παρούσες είναι και οι Encode, Γαία Επιχειρείν, Nanophos και Seasoft. Uni Pharma και Norma Hellas αναφέρονται ως φαρμακευτικές που έχουν κατέβει επίσης αυτές τις μέρες στο Ιράν ενώ στην αποστολή συμμετέχουν επίσης οι Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Grissin, Mediterra Mastiha Shop, Metron Logistics, George Moundreas & Company και Medtainer.

Εκ των σημαντικότερων ίσως πλευρών που εμπλέκονται στην ελληνοϊρανική συνεργασία είναι αυτή της ελληνόκτητης πρωτοπόρου ναυτιλίας, καθώς η Τεχεράνη δια των δυο κύριων ναυτιλιακών βραχιόνων της, την Islamic Republic of Iran Shipping Lines και την (National Iranian Tanker Company, που δραστηριοποιούνται στα εμπορευματοκιβώτια και τα δεξαμενόπλοια αντίστοιχα, αναζητά εταίρους για να ναυπηγήσουν πλοία για δικά τους ναυλοσύμφωνα. Άλλωστε εδώ και καιρό έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου και ιρανοί ομόλογοι τους έχουν συναντηθεί επανειλημμένως, στην Κύπρο, την Αθήνα, την Δανία αλλά και την Τεχεράνη.

Την Τεχεράνη όμως , τους τελευταίους μήνες έχουν επισκεφτεί πολλοί ακόμα έλληνες επιχειρηματίες: κτηματομεσίτες, δικηγόροι αλλά και τουριστικοί παράγοντες, στελέχη νοσοκομειακών ομίλων, σύμβουλοι επιχειρήσεων και στελέχη εταιρειών τεχνολογίας, αγροτικών προϊόντων όπως και εκπρόσωποι από ελληνικές επιχειρήσεις που ειδικεύονται στην αφαλάτωση αλλά και τον μηχανολογικό εξοπλισμό ιχθυοκαλλιεργειών.

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γίνει «ταμείο». Ποιες δουλειές θα προχωρήσουν και ποιες όχι είναι άγνωστο. Ακόμα ποιο άγνωστο δε, είναι ποιες θα αποδειχθούν κερδοφόρες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT