Με μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις αλλά και τις πολύ υψηλές κύριες, παράλληλα με το προεξοφλημένο «μαχαίρι» στα εφάπαξ και τα μερίσματα, επιδιώκει η κυβέρνηση να κλείσει το ασφαλιστικό, προκειμένου να ανοίξει ο δεύτερος, κρίσιμος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών. Αν και, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, παραμένει ως «κόκκινη γραμμή» η κυβερνητική δέσμευση για προστασία των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, στο τραπέζι μπαίνει μια σειρά παραμετρικές αλλαγές, με αιχμή τις περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, αλλά και τη μείωση στο πλαφόν στις κύριες και το άθροισμα συντάξεων.
«Η κυβέρνηση δεν θα μειώσει και πάλι τις συντάξεις, ακόμα και αν το ζητήσουν οι διεθνείς δανειστές της», τόνισε χθες στο Reuters ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι θα προστατευθεί το εισόδημα των αδυνάτων.
«Βρισκόμαστε κοντά με τους Ευρωπαίους όσον αφορά το ασφαλιστικό, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, αλλά πιστεύω πως με ορισμένες παραμετρικές αλλαγές θα υπάρξει», εκτίμησε χθες υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, επαναβεβαιώνοντας παράλληλα τις μεγάλες αποστάσεις που εξακολουθούν να χωρίζουν κυβέρνηση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας οι τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής των δανειστών αλλά και με τα τεχνικά κλιμάκια είναι καθημερινές. Στόχος είναι να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα, σε επίπεδο ποσοτικοποιημένων στοιχείων, προκειμένου εντός της επόμενης εβδομάδας να επανέλθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε ερώτηση Ελληνα υπουργού, εάν θα είναι στην Αθήνα τη Δευτέρα, στέλεχος του κουαρτέτου των δανειστών απάντησε πως είναι λίγο «σφιχτό» το χρονοδιάγραμμα της Δευτέρας.
Κυβερνητικές πηγές, πάντως, επιμένουν πως η επάνοδος των επικεφαλής εντός της εβδομάδας είναι ρεαλιστική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη είναι έτοιμη αναλογιστική μελέτη για τις επικουρικές συντάξεις σύμφωνα με την οποία, εφόσον επανυπολογιστούν οι παροχές, δημιουργείται «τρύπα» της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μεσοσταθμικές μειώσεις 6%-7% για 711.000 δικαιούχους. Στην περίπτωση αυτή, το «ψαλίδι» γλιτώνουν 358.000 συνταξιούχοι (σχεδόν το 33%) που εισπράττουν μέχρι 170 ευρώ επικουρική σύνταξη.
Υπάρχει, βέβαια, και δεύτερο σενάριο που προβλέπει μειώσεις από 2% έως 30% σε περισσότερες από 800.000 επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ.
Παράλληλα, φαίνεται πως «κλειδώνουν» και νέα αυστηρότερα πλαφόν για τις κύριες συντάξεις στα 2.000 ευρώ, αλλά και για το συνολικό εισόδημα συνταξιούχου (άθροισμα συντάξεων) στα 2.300 ευρώ. Σήμερα ισχύει πλαφόν 2.773 ευρώ (μεικτό ποσό μαζί με επιδόματα) για μια κύρια σύνταξη και 3.680 ευρώ (καθαρό ποσό) για το άθροισμα.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στο στόχαστρο μπαίνουν περίπου 50.000 συνταξιούχοι με υψηλές παροχές.
Να σημειωθεί ότι, στο προσχέδιο του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, προβλέπεται πλαφόν στα 2.300 ευρώ για την κύρια σύνταξη και στα 3.000 ε