«Λουκέτο» μετά 66 χρόνια λειτουργίας βάζει η Ηλεκτρονική Αθηνών, μια από τις πλέον γνωστές αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και ηλεκτρονικών ειδών. Χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 267/13-4-2016 απόφασή του κήρυξε την εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης και από σήμερα τα 45 καταστήματα της αλυσίδας θα είναι κλειστά. Η εταιρεία αποδίδει το «λουκέτο» στο γεγονός ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιελάμβανε και νέο τραπεζικό δανεισμό ακυρώθηκε μετά τις δραματικές εξελίξεις του περασμένου καλοκαιριού.
Ανακοίνωση
Σε σχετική ανακοίνωση της Ηλεκτρονικής Αθηνών αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη στάση των δανειστριών τραπεζών, καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας. Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015, είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Οσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιονδήποτε σχεδιασμό. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημίες. Ετσι, η Ηλεκτρονική, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν υπάρχει καμία οφειλή μισθών προς τους περίπου 450 εργαζομένους της, ενώ εκτιμάται ότι σε περίπου οκτώ μήνες θα καταστεί δυνατό να λάβουν τις αποζημιώσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα είχε προγραμματισθεί τριμελής συμφιλιωτική συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ των εργαζομένων και της εργοδοσίας της αλυσίδας, ύστερα από αίτημα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία αντιμετώπιζε προβλήματα και είχε ήδη προχωρήσει στο κλείσιμο αρκετών καταστημάτων. Η εν λόγω συνάντηση ματαιώνεται.
Οι οφειλές της Ηλεκτρονικής Αθηνών είναι προς τις τράπεζες, τους προμηθευτές, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων στα οποία στεγάζονταν καταστήματα της αλυσίδας. Μετά την κήρυξη της εταιρείας σε πτώχευση, θα ορισθεί σύνδικος πτώχευσης και στη συνέχεια θα γίνει η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης. Σε αυτά περιλαμβάνονται και 4-5 ακίνητα της εταιρείας. Οπως επισημαίνουν, πάντως, νομικοί κύκλοι με εμπειρία στα θέματα των πτωχεύσεων, η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει οκτώ χρόνια.
Αιχμές
Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές για τις πολυεθνικές αλυσίδες του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και που εκ των πραγμάτων δεν αντιμετώπισαν προβλήματα ρευστότητας ούτε λόγω των capital controls ούτε σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. «Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή τη συγκυρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ηλεκτρονικής Αθηνών.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται με τη σύγχρονη εμπορική της υπόσταση από το 1989, όταν εξαγοράστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη της κ. Ιωάννη Στρούτση. Ωστόσο, η ιστορία της αρχίζει από το 1950, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της ως κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Το 1999 η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όμως από την 1η Οκτωβρίου 2012 είχε ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της.