Κερκυραϊκό χριστόψωμο, παραδοσιακά σε σχήμα περιστεριού, κάτι ανάμεσα σε γλυκό ψωμί και άγλυκο τσουρέκι. Μπορούμε να το σερβίρουμε στο τέλος του πασχαλινού γεύματος με φρέσκα, υπόξινα, μαλακά τυριά και μαρμελάδες της αρεσκείας μας ή να συνοδεύσουμε τον καφέ μας.
Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 15΄, Αναμονή: 2 ώρες, Ψήσιμο: περίπου 45΄
- 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 150 γρ. βούτυρο Κερκύρας, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 140 γρ. ζάχαρη
- 75 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό
- 25 γρ. μαγιά νωπή (συσκευασμένη σε κύβους, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ μαζί με τα βούτυρα και τις φρέσκες ζύμες)
- 5 αυγά
- 40 ml κονιάκ
- ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (σε μπουκαλάκια στα περισσότερα σούπερ μάρκετ – προαιρετικά)
Για το γλασάρισμα
- 1 κρόκος αυγού, ανακατεμένος με 3 κουτ. σούπας γάλα
- 2 – 3 κουτ. σούπας χοντρή, κρυσταλλική ζάχαρη
Διαδικασία
Σε ένα μικρό μπολ θρυμματίζουμε τη μαγιά και την ανακατεύουμε με το χλιαρό γάλα και 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το φτερό, μέχρι να γίνουν μια λευκή, αφράτη κρέμα. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι, τη μαγιά με το γάλα, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια και ζυμώνουμε με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για ζύμες) μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι επιπλέον.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για περίπου 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη και πλάθουμε το καθένα σε ένα στρογγυλό τσουρέκι ή πλεξούδα.
Βάζουμε στη λαμαρίνα τις κολομπίνες, σε απόσταση τη μία από την άλλη, και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου άλλη 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν και σχεδόν να διπλασιαστούν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Αλείφουμε με το μείγμα αυγού-γάλακτος τις κολομπίνες, σκορπίζουμε στην επιφάνεια τη ζάχαρη και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr