Διάψευση προσδοκιών στο Μαξίμου

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα θετικά της απόφασης του Eurogroup για αξιολόγηση και χρέος εστιάζει η κυβέρνηση, με σαφή σχεδιασμό να οικοδομήσει πάνω σε αυτά ένα αισιόδοξο αφήγημα για την επόμενη ημέρα. Η απόφαση, όπως διατυπώθηκε, με την υποχρέωση ορισμένων «διορθώσεων» ακόμα και στο πολύ πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, με την τμηματική καταβολή των κεφαλαίων, στα οποία η κυβέρνηση επενδύει για αναθέρμανση της οικονομίας και, τέλος, με έναν οδικό χάρτη χωρίς απόλυτα συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μεσο-μακροπρόθεσμη προοπτική του χρέους, προκάλεσε αρχικά μούδιασμα στην Αθήνα, γεγονός που αντικατοπτρίσθηκε στην απουσία θριαμβευτικών τόνων όπως εκείνοι που είχαν υιοθετηθεί μετά την απόφαση του προηγούμενου Eurogroup. Βεβαίως, λίγες ώρες αργότερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Ολγα Γεροβασίλη, έσπευσε να μιλήσει για «σημαντική μέρα για την Ελλάδα» και να προσθέσει ότι «ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης κλείνει και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές».

Ωστόσο, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι θα μπορούσε η απόφαση να είναι καλύτερη. Για την κυβερνητική ηγεσία η υποχρέωση διορθωτικών παρεμβάσεων, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, δεν είναι πολύ ευχάριστη. Και αυτό, διότι η κυβέρνηση θέλησε την περασμένη Κυριακή με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, να στείλει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς το εσωτερικό της, προς τους βουλευτές που τη στηρίζουν, ότι τα δύσκολα έχουν τελειώσει και δεν υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την αλλαγή σελίδας. Τώρα, θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι ενστάσεις των εταίρων όσον αφορά το ΕΚΑΣ, τα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου, τις αποκρατικοποιήσεις και συγκεκριμένα το Ελληνικό και τα αναλογικά διόδια στην Εγνατία. Για να αποφευχθούν κρούσματα έκδηλης δυσαρέσκειας από τους βουλευτές, η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις εναλλακτικές που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στις εκκρεμότητες αυτές, χωρίς να χρειαστεί να νομοθετήσει η Βουλή.

Παράλληλα, όσον αφορά το σκέλος της απόφασης για το χρέος, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι «για πρώτη φορά καταγράφεται ένας σαφής και δεσμευτικός οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους. Με συγκεκριμένους στόχους και δέσμες παρεμβάσεων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο». Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι η απόφαση του Eurogroup αφορά σε συγκεκριμένες δράσεις κυρίως τις βραχυπρόθεσμες και τμήμα των μεσοπρόθεσμων υποχρεώσεων της χώρας. «Για να δοθεί μια συνολική λύση που θα μας ικανοποιούσε απόλυτα, θα έπρεπε το Eurogroup να μετατοπισθεί κατά τι ακόμα προς τη θέση του ΔΝΤ, να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που το Ταμείο είχε ήδη διατυπώσει. Η απόφαση είναι το αποτέλεσμα συμβιβασμού, μιας μετατόπισης όλων» ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.

Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο είναι αυτό και με βάση τα νέα δεδομένα η κυβέρνηση θα επιμείνει στο αφήγημα της αλλαγής σελίδας. Βασικός στόχος είναι να εκπληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν και όσο πιο «αθόρυβα» γίνεται τα προαπαιτούμενα που θα απελευθερώσουν τη χρηματοδότηση. Παράλληλα, άμεσα θα δρομολογηθεί το εκτός διαπραγμάτευσης νομοθετικό έργο, με το οποίο η κυβέρνηση θέλει να καταδείξει ότι προωθεί τη δική της ατζέντα και θέλει να αφήσει το δικό της αποτύπωμα, όσον αφορά τη διακυβέρνηση. Η αρχή αναμένεται την προσεχή Δευτέρα με τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT