Στο ΠΑΣΟΚ εναποθέτει πλέον η κυβέρνηση τις ύστατες ελπίδες της για εξασφάλιση ευρύτερης του κυβερνητικού συνασπισμού στήριξης στην πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να στηρίξουν την κυβερνητική πρωτοβουλία. Οπως δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, η πρόταση της κυβέρνησης θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος της εβδομάδας. Μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος φρόντισε στη δήλωσή της να υπογραμμίσει ότι η πρόταση, πέραν των συζητήσεων που είχε ο κ. Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς την περασμένη εβδομάδα, λαμβάνει υπόψη «και πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων, όπως, για παράδειγμα, την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2015». Η αναφορά στη νομοθετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς με την πρότασή του το κόμμα της Φώφης Γεννηματά είχε ταχθεί κατά της διατήρησης του μπόνους 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιχειρεί εκ των προτέρων να εκθέσει το ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που αποφασίσει να μην στηρίξει την πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Μαξίμου, οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, που πιθανότατα θα έρθουν ως τροπολογία στον υπάρχοντα νόμο, θα ψηφισθούν προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου, μετά την επιστροφή του κ. Τσίπρα από το ταξίδι του στην Κίνα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη επίσκεψη από 2 έως 6 Ιουλίου και πιθανότατα μετά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία το διήμερο 8 – 9 Ιουλίου για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Το βασικό περίγραμμα του νέου εκλογικού νόμου, στον οποίο αναφέρθηκε σε πανηγυρικούς τόνους ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο, είναι απλή αναλογική με διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3% και μείωση του ορίου ηλικίας για δικαίωμα ψήφου στα 17. Φαίνεται, τελικά, ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.
Με επίκεντρο την τροποποίηση του εκλογικού συστήματος, χθες ξέσπασε σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα σε Μαξίμου και Περισσό, δεδομένης της άρνησης του ΚΚΕ να στηρίξει την κυβέρνηση στη νομοθετική πρωτοβουλία της και της επιμονής του για καθιέρωση απλής αναλογικής, χωρίς όριο εισόδου στη Βουλή. Ανεπίσημα, τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι το ΚΚΕ υιοθετεί αυτή τη στάση προσδοκώντας, μέσω της εισόδου στη Βουλή μικρότερων κομματικών σχηματισμών, να αποφύγει ενδεχόμενη πίεση για συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα μελλοντικά. Τη χθεσινή σύγκρουση πυροδότησε μια αναφορά του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (ΣΚΑΪ): «Να σας πω, ο κ. Τσίπρας ξεκάθαρα μου το είπε με μια έννοια στη συζήτηση που είχαμε, μου λέει: “Εντάξει, δεν μπορώ να κάνω αυτά που υποσχέθηκα έτσι κι αλλιώς, είναι φανερό αυτό, υπάρχουν δεσμεύσεις, η Ε.Ε., το σύστημα κ.λπ., κατανοητά κι όλα αυτά που λέτε, τα κατανοώ, υπάρχουν οι δεσμεύσεις από το τρίτο μνημόνιο, ε, ως αριστερά τέλος πάντων, όσο μπορώ ακόμα, μήπως αλλάξω τον εκλογικό νόμο, να κάνω ένα αναλογικότερο σύστημα, μήπως κάνω κάποιες αλλαγές στο Σύνταγμα, για να αφήσω κάτι σαν αριστερά, γιατί από τα υπόλοιπα, οικονομία, κοινωνία, δεν πρόκειται να κατορθώσω να κάνω μάλλον τίποτα, όσο και αν προσπαθώ κ.λπ.”».
Διάψευση
Το Μαξίμου αντέδρασε με διάψευση: «Αυτά που ο κ. Κουτσούμπας ισχυρίσθηκε σήμερα, ότι ελέχθησαν από τον πρωθυπουργό στη μεταξύ τους συζήτηση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και επιχείρησε να υποβαθμίσει την αναφορά, προσθέτοντας ότι «το επί της ουσίας ερώτημα είναι αν, στο θέμα της απλής αναλογικής, το ΚΚΕ θα είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του».
«Το ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάγιες θέσεις», ανταπάντησε ο Περισσός, επιμένοντας ότι όσα είπε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας «ισχύουν απόλυτα».