Mε ανεκτέλεστο υπόλοιπο επενδύσεων 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι και το 2020, ο κλάδος της εξορυκτικής – μεταλλουργικής αποτελεί τον μοναδικό κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας που δεν απέλυσε και δεν μείωσε μισθούς στους 15.000 εργαζομένους στη διάρκεια της επταετούς ύφεσης.
Το 2015 οι εξαγωγές του κλάδου ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, με το 80% της παραγωγής να εξάγεται. Σήμερα οι εξορυκτικές – μεταλλουργικές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 3,4% του εγχώριου ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε αξία στα 6,2 δισ. ευρώ.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Αθανάσιος Κεφάλας υπογράμμισε ότι, με βάση τη σχετική μελέτη που πρόσφατα εκπόνησε το ΙΟΒΕ, οι δραστηριότητες του εξορυκτικού τομέα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Αττικής, που αποτελεί τον σημαντικότερο πληθυσμιακό και οικονομικό πόλο της επικράτειας, συνεισφέροντας περίπου 2,1 δισ. ευρώ στην ακαθάριστη αξία παραγωγής αυτής της περιφέρειας. Σημαντική συνεισφορά σημειώνεται και στην Κεντρική Μακεδονία, ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, και της εκμετάλλευσης των πολυμεταλλικών κοιτασμάτων στην περιοχή της Χαλκιδικής, συνεισφέροντας περίπου 1 δισ. ευρώ στην ακαθάριστη αξία παραγωγής της περιφέρειας. Σε ό,τι αφορά τις επιδράσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας σε προστιθέμενη αξία, αξίζει να σημειωθεί ότι στον εξορυκτικό τομέα οφείλεται περίπου το 12% της προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται στη Στερεά Ελλάδα (σε απόλυτους όρους, περίπου 740 εκατ. ευρώ προστιθέμενης αξίας). Αντίστοιχα, στον εξορυκτικό τομέα οφείλεται περίπου το 4% της προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται στις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (300 εκατ. ευρώ), της Δυτικής Μακεδονίας (130 εκατ. ευρώ) και της Θεσσαλίας (270 εκατ. ευρώ), καθώς επίσης και περίπου το 3% της προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται στο Νότιο Αιγαίο (160 εκατ. ευρώ). Επίσης σημαντική είναι η συνεισφορά της εξορυκτικής βιομηχανίας στην προστιθέμενη αξία που παράγεται στην Κεντρική Μακεδονία (περίπου 500 εκατ. ευρώ ή περίπου 2,2% της προστιθέμενης αξίας της περιφέρειας).
Ο κ. Κεφάλας αναφέρθηκε, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την ίδια μελέτη του ΙΟΒΕ, σε σημαντικά στοιχεία για την απασχόληση στον εξορυκτικό τομέα κατά περιφέρεια, πράγμα που δείχνει τον σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας. Ειδικότερα στις δραστηριότητες της εξορυκτικής βιομηχανίας οφείλεται άμεσα περίπου το 3% της απασχόλησης στη Στερεά Ελλάδα (σε απόλυτους όρους, περίπου 4.400 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης) και το 1% της απασχόλησης στις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας (600 θέσεις), της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (1.400 θέσεις) και της Θεσσαλίας (1.600 θέσεις). Η συνολική επίδραση του εξορυκτικού τομέα στην απασχόληση σε αυτές τις περιφέρειες είναι πολύ ισχυρότερη. Ενδεικτικά, στην εξορυκτική βιομηχανία οφείλεται περίπου το 11% της απασχόλησης στη Στερεά Ελλάδα (περίπου 18.700 θέσεις πλήρους απασχόλησης) και περισσότερο από το 3% της απασχόλησης στις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας (2.900 θέσεις), της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (6.500 θέσεις) και της Θεσσαλίας (7.300 θέσεις).