Για σήμερα αναμενόταν στη Θεσσαλονίκη ο κύριος όγκος των «αλληλέγγυων», προερχόμενων από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να κατασκηνώσουν στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του «No Border Camp Thessaloniki 2016» που διοργανώνεται από Ευρωπαίους ακτιβιστές με σκοπό να αναδειχθεί το θέμα των προσφύγων.
Πληροφορίες των Αρχών ανέφεραν ότι χθες το βράδυ επρόκειτο να επιβιβαστεί σε πλοία στο λιμάνι της ιταλικής Ανκόνας κονβόι μοτοσικλετών, τροχόσπιτων και κλειστού τύπου Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων (κλούβες), με περισσότερους από χίλιους νεαρούς Γερμανούς, Ολλανδούς, Ιταλούς, οι οποίοι μέσω Ηγουμενίτσας και Εγνατίας Οδού πρόκειται να φτάσουν το βράδυ στη Θεσσαλονίκη για να καταλύσουν στην πανεπιστημιούπολη, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένονται και άλλοι.
Η «εμπροσθοφυλακή» τους, πάντως, εργάζεται από χθες πυρετωδώς για τη δημιουργία υποδομών που θα καταστήσουν άνετη την παραμονή (έως τις 24 Ιουλίου σύμφωνα με τα όσα έχουν κάνει γνωστά) των «φιλοξενουμένων».
Μία από τις πρώτες ενέργειές τους ήταν να σπάσουν την πόρτα της Νομικής Σχολής, όταν οι φύλακες αρνήθηκαν να την ανοίξουν και να την καταλάβουν, ώστε να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες και ενδεχομένως και κάποιες αίθουσες ή διαδρόμους με κλιματιστικά ως καταλύματα.Ταυτόχρονα έστησαν πίσω από τη Νομική μαγειρεία με καζάνια, μεγάλες κατσαρόλες, συσκευές υγραερίου, ντουσιέρες κ.λπ και μπροστά στο κτίριο της σχολής έφτιαξαν εξέδρα για συναυλίες τα βράδια, ενώ άπλωσαν αντίσκηνα κάτω από τα δέντρα της πανεπιστημιούπολης και μετέτρεψαν σε πάρκινγκ για τα τροχόσπιτα και τα κλειστού τύπου αυτοκίνητα τον δρόμο ανάμεσα στη Νομική και στο Αστεροσκοπείο. Φοβούμενες ότι την τύχη της Νομικής θα έχουν και άλλες σχολές, οι διοικήσεις τους αποφάσισαν να κλειδαμπαρώσουν τα κτίρια χωρίς βέβαια να τους διασφαλίζει κανείς ότι δεν θα τα ανοίξουν σπάζοντας τις πόρτες.
Οι ελάχιστοι φύλακες είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να εμποδίσουν μεμονωμένα άτομα ή ομάδες που πιθανόν θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στους χώρους και η τύχη του πανάκριβου εργαστηριακού εξοπλισμού, μοναδικών αρχείων, σπάνιων βιβλίων, ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.λπ. επαφίεται στις προθέσεις και τους σχεδιασμούς των απρόσκλητων και ανεπιθύμητων «κατασκηνωτών», όπως τους έχει χαρακτηρίσει η ηγεσία του ΑΠΘ. Οι πανεπιστημιακές αρχές ελπίζουν και εύχονται να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του 2003, όταν πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης απ’ όλη την Ευρώπη που είχαν καταφθάσει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και είχαν «φιλοξενηθεί» και τότε από ομοϊδεάτες τους στους χώρους του ΑΠΘ, είχαν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.
«Εκτιμούμε ότι δεν θα προβούν σε βιαιότητες, γιατί και ο λόγος της συνάθροισής τους δεν λειτουργεί υπέρ τέτοιων συμπεριφορών, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υπάρχουν ακραία στοιχεία ανάμεσά τους, τα οποία θα θελήσουν να προκαλέσουν φθορές», είπε στην «Κ» μέλος της επιτροπής διαχείρισης της κατάστασης που έχει οριστεί από τις πρυτανικές αρχές.
Μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί ο συνομιλητής μας πανεπιστημιακός, όμως η εικόνα χθες στον χώρο μπροστά στη Νομική, με σκουπίδια πεταμένα παντού, σπασμένα μπουκάλια μπίρας κ.ά., παραβιασμένες πόρτες στην σχολή, μάλλον δεν προδιέθετε θετικά υπέρ μιας παραμονής στη βάση κάποιων κανόνων σεβασμού της πανεπιστημιούπολης.