Στον αέρα η συγκρότηση του ΕΣΡ λόγω των τακτικισμών της κυβέρνησης

Στον αέρα η συγκρότηση του ΕΣΡ λόγω των τακτικισμών της κυβέρνησης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρες αδιέξοδο κατέληξε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να μην επιδιώξει τη συναίνεση της ΝΔ πριν από τη συνεδρίαση, αλλά να αιφνιδιάσει για μια ακόμη φορά με την απόσυρση της πρότασής της υποψηφιότητας Πολύδωρα, εμφανίζοντας στη διάρκεια της Διάσκεψης νέα εισήγηση για το 9μελές όργανο με τη μορφή «take it or leave it». Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που η ΝΔ δεν μπήκε καν στην διαδικασία να συζητήσει την υποψηφιότητα του κ. Ροδόλφου Μορώνη ως προέδρου του ΕΣΡ – αυτή  ήταν η νέα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ την οποία γνωστοποίησε αιφνιδιαστικά αργά το απόγευμα ο προέδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης- και έτσι δεν συγκεντρώθηκαν τα απαιτούμενα 4/5 των ψήφων των βουλευτών που μετέχουν στη Διάσκεψη.

 

Την διάθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με τακτικισμούς τη συγκρότηση του ΕΣΡ επιβεβαιώνει ότι στην κυριολοεξία την τελευταία στιγμή  προ της έναρξης της ψηφοφορίας ο κ. Βούτσης δέχθηκε το αίτημα των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού να αντικαταστήσει τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο για τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΣΡ από τον δημοσιογράφο κ. Νίκο Κιάο. Εξέλιξη που έδωσε την ευκαιρία στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού να προσφέρουν εκ του ασφαλούς τη συναίνεση τους για τη συγκρότηση του οργάνου, γνωρίζοντας ότι η θέση της ΝΔ θα ήταν ούτως ή άλλως αρνητική (η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε παρών).

Ετσι μόνον 16 (από τους 25) βουλευτές ψήφισαν «ναι», δηλαδή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και των ΑΝΕΛ, ενώ το παρών πλην των 6 βουλευτών της ΝΔ επέλεξαν και οι δύο εκπρόσωποι του ΚΚΕ, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι η Ενωση Κεντρώων δια του μοναδικού της εκπροσώπους κ. Μάριου Γεωργιάδη ψήφισε αρνητικά (ο βουλευτής της ΧΑ Χρήστος Παππάς απουσίαζε).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι την τάχα συναινετική αντιπρόταση της κυβέρνησης να προτείνει τελικά ως πρόεδρο του ΕΣΡ τον κ. Μορώνη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Νικ. Βούτσης είχαν υπερασπιστεί σθεναρά την υποψηφιότητα Πολύδωρα, παραβλέποντας τις δημόσιες αντιδράσεις που προκάλεσε ακόμη και από κυβερνητικούς βουλευτές η επίμαχη υποψηφιότητα. Στο κενό έπεσε και η πρόταση της ΝΔ να υπάρξει διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να δοθεί χρόνος συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Ας σημειωθεί τέλος ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην αναστολή και όχι στην κατάργηση του επίμαχου άρθρου που αφαιρούσε από το ΕΣΡ την αρμοδιότητα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, γεγονός που προκάλεσε απορίες καθώς ακόμη και νομικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι η εν λόγω κίνηση αποβλέπει να μην επιστραφούν αμέσως τα χρήματα των υπερθεματιστών αλλά να υποχρεωθούν σε χρόνια δικαστική διαμάχη με την πολιτεία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT