Συντηρείται η συζήτηση περί Grexit

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση που άνοιξε με αφορμή τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ξυδάκη, αναφορικά με την έναρξη δημόσιου διαλόγου για το θέμα της δραχμής, η οποία, ευλόγως, συνδέθηκε με συζήτηση για το ενδεχόμενο του Grexit, φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει. Η στάση που τήρησε κεντρικά η κυβέρνηση, η οποία απέφυγε να λάβει ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση για το θέμα, αλλά και η συγκυρία, η τελμάτωση της διαπραγμάτευσης για τη β΄ αξιολόγηση, αντί να συμβάλουν στην εκτόνωση της συζήτησης, ενισχύουν τη συνέχισή της. Και, ανεξαρτήτως των κυβερνητικών προθέσεων, από τη στιγμή που το θέμα ετέθη στη δημόσια σφαίρα, με πρωτοβουλία, μάλιστα, στελέχους της κυβερνητικής παράταξης, δεν πρόκειται εύκολα να τεθεί στο περιθώριο, τουλάχιστον όχι πριν κλείσει η διαπραγμάτευση. Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που καλούνται να τοποθετηθούν με αφορμή τις αναφορές Ξυδάκη, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κρατούν τη συζήτηση ανοιχτή. Ετσι, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ) ότι «εφόσον θα υπάρχει ευρώ και ΟΝΕ, δεν υπάρχει ζήτημα είτε μονομερούς αποχώρησης της χώρας είτε να πάμε σε εθνικό νόμισμα». Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να προσθέσει ότι «τα σχέδια περί δραχμής γίνονται από μια μερίδα των δανειστών που δεν έχουν πλειοψηφία στην Ευρώπη».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου, υπεραμύνθηκε της τοποθέτησης Ξυδάκη, εντάσσοντας τα όσα είπε ο κοιν. εκπρόσωπος του κόμματος στην εκπλήρωση του ρόλου του βουλευτή να μεταφέρει μια συζήτηση της κοινωνίας στη δημόσια σφαίρα ή να βάζει την κοινωνία στο τι συζητείται στην Ευρώπη. Μάλιστα, σχολιάζοντας την απουσία κυβερνητικής αντίδρασης, η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε (ΣΚΑΪ) ότι «το Μαξίμου είπε το σαφές και το προφανές. Δεν είναι στην κυβέρνηση να ξεκινάει μια τέτοια συζήτηση, είναι στους βουλευτές».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου έθεσε το θέμα με βάση τη χρονική συγκυρία, λέγοντας (Ρ/Σ Real) ότι «δεν ήταν σωστό να ξεκινήσει τέτοια συζήτηση αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «οι ακαδημαϊκοί κύκλοι, οι ομάδες ειδικών πάντα πρέπει να εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια, δεδομένου ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο και, κατά τη γνώμη μου, δεν θα αντέξει και πάρα πολύ αν συνεχίσει έτσι». Βεβαίως, υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεκινήσει η Ελλάδα από μόνη της διαδικασίες ή σκέψη αποχώρησης από την Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή».

Πάντως, ο πρώην υπουργός Δημ. Μάρδας εξέφρασε την άποψη ότι η συζήτηση για τη δραχμή προκαλεί ζημιά στην ελληνική οικονομία, είτε γίνεται στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό της χώρας. Μάλιστα, τόνισε (Ρ/Σ Παραπολιτικά) ότι τέτοιες ανούσιες συζητήσεις βάζουν τη χώρα σε δίνη και δεν παρέλειψε να επισημάνει την ιδιαιτερότητα της συγκυρίας, ότι εκκρεμεί η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης. «Η δραχμή δεν θα λύσει τα προβλήματα της χώρας», δήλωσε.

Η ανακίνηση της δημόσιας συζήτησης για επαναφορά σε εθνικό νόμισμα εξακολουθεί να προκαλεί την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που θεωρούν ότι δεν έγινε τυχαία, αλλά εντάσσεται σε κυβερνητικό σχεδιασμό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT