Δολοφονήθηκε ο ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ουν

Δολοφονήθηκε ο ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ουν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πράκτορες της Βόρειας Κορέας δολοφόνησαν με δηλητήριο στη Μαλαισία τον Κιμ Γιονγκ Ναμ, ετεροθαλή αδελφό του ηγέτη του κομμουνιστικού καθεστώτος, Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές στη Σεούλ.

Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Μαλαισίας, ένας 46χρονος, το διαβατήριο του οποίου έφερε το όνομα Κιμ Τσολ, ένιωσε αδιαθεσία στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ ενώ ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στο Μακάο της Κίνας. Στην κλινική του αεροδρομίου αποφασίστηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο, αλλά εξέπνευσε μέσα στο ασθενοφόρο. Το νοτιοκορεατικό τηλεοπτικό δίκτυο Chosun μετέδωσε ότι ο Κιμ δηλητηριάστηκε με σύριγγα από δύο γυναίκες, οι οποίες πιστεύεται ότι ήταν πράκτορες της Βόρειας Κορέας και απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο με ταξί.

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ ήταν γιος του προηγούμενου ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, όπως και ο αδελφός του. Προερχόταν όμως από άλλη μητέρα, μια παντρεμένη ηθοποιό, με την οποία ο πατέρας του διατηρούσε μυστική σχέση. Λέγεται ότι βρισκόταν πολύ κοντά στον θείο του, Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, ο οποίος εθεωρείτο «νούμερο δύο» του καθεστώτος μέχρι το 2013, οπότε εκτελέστηκε με διαταγή του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σύμφωνα με πηγές της Σεούλ, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ υποστήριζε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την έξοδο της χώρας του από τη διεθνή απομόνωση και είχε δηλώσει σε ιαπωνική εφημερίδα ότι ήταν αντίθετος με την κληρονομική διαδοχή στην εξουσία.

Αποξενωμένος από τον ετεροθαλή αδελφό του, δεν παρέστη στην κηδεία του πατέρα τους, το 2011. Ταξίδευε συχνά στο Χονγκ Κονγκ, στο Μακάο και στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ το 2001 συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Ιαπωνίας με πλαστό διαβατήριο, δηλώνοντας στις Αρχές ότι ήθελε να επισκεφθεί την Ντίσνεϊλαντ, στο Τόκιο.

Ο ίδιος διαβεβαίωνε κατ’ επανάληψη ότι δεν τρέφει καμία πολιτική φιλοδοξία, αλλά πηγές της Σεούλ υποπτεύονται πως η δολοφονία του ήταν άλλο ένα επεισόδιο στον εσωτερικό αγώνα εξουσίας που διεξάγεται, υπό πλήρη μυστικότητα, στην Πιονγιάνγκ. Στην Ουάσιγκτον, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν βεβαιότητα ότι ο Κιμ Γιονγκ Ναμ δολοφονήθηκε από πράκτορες της Βόρειας Κορέας, αν και δεν είχαν ακριβή εικόνα για τις συνθήκες του επεισοδίου.

Καταδίκη Σ.Α. ΟΗΕ

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε ομοφώνως την πρόσφατη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ενώ η πρέσβειρα των ΗΠΑ υπονόησε την επιβολή και νέων κυρώσεων. Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Εθνη, Χαν Τάε Σονγκ, απέρριψε την απόφαση, διαβεβαιώνοντας ότι οι πυραυλικές δοκιμές της χώρας του εξυπηρετούν αποκλειστικά ανάγκες αυτοάμυνας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT