Πιο κοντά στην πρόβλεψη της φαλάκρας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί πολύς λόγος να γίνεται για τρίχες, αλλά Βρετανοί ειδικοί εντόπισαν 287 παραλλαγές του ανθρώπινου γονιδιώματος που σχετίζονται με περισσότερα από εκατό γονίδια και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης φαλάκρας στους άνδρες. Ο εντοπισμός των παραλλαγών ενδέχεται μελλοντικά να βοηθήσει στον καθορισμό των πιθανοτήτων που έχει ένας άνδρας να μείνει φαλακρός. Η παραπάνω είναι η μεγαλύτερη γενετική μελέτη που έγινε μέχρι σήμερα για τη φαλάκρα, καθώς μέχρι τώρα είχαν εντοπιστεί ελάχιστα γονίδια που συνδέονταν με την απώλεια των τριχών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρικάρντο Μαριόνι του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση PLoS Genetics, ανέλυσαν γενετικά δεδομένα που αφορούσαν 52.000 άνδρες, ηλικίας από 40 μέχρι 69 ετών. Από αυτούς, το 32% δεν είχε χάσει τα μαλλιά του, το 23% παρουσίαζε ελαφρές απώλειες τριχών και το 18% σοβαρές απώλειες.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μοντέλο που αποτελεί μία πρώτη προσπάθεια στην πρόβλεψη της πιθανότητας που έχει κάποιος να μείνει φαλακρός και βασίζεται στην παρουσία ή στην απουσία συγκεκριμένων γενετικών παραγόντων. Οι ερευνητές, πάντως, παραδέχθηκαν ότι δεν υπάρχει ακόμα δυνατότητα ακριβούς πρόβλεψης, αλλά, επί του παρόντος, είναι δυνατόν να εντοπιστούν κάποιες ομάδες ανδρών που κινδυνεύουν περισσότερο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πολλά από τα νέα γονίδια που εντοπίστηκαν σχετίζονται με τη δομή και την ανάπτυξη των τριχών. Κάποια από αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον στόχο για την παρασκευή νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων προς θεραπεία της φαλάκρας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα υπεύθυνα γονίδια βρίσκονται στο χρωμόσωμα Χ που οι άνδρες κληρονομούν από τη μητέρα τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT