Παραχώρησε η Ελλάδα το όνομα της φέτας; ποιά είναι η αλήθεια

Παραχώρησε η Ελλάδα το όνομα της φέτας; ποιά είναι η αλήθεια

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα παρέδωσε την φέτα στον Καναδά». Αυτή η είδηση κάνει τις τελευταίες ημέρες τον γύρο των ΜΜΕ, αναφέροντας πως η Ελλάδα, δια των ψήφων των ευρωβουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ (Ελιά) και του Ποταμιού «παρέδωσε» την ονομασία της φέτας στον Καναδά.

Η υπόθεση αφορά την εμπορική συμφωνία της CETA, που ξεκίνησε το 2009 στη σύνοδο ΕΕ – Καναδά και αφορούσε την σύσφιξη εμπορικών σχέσεων και την δημιουργία μίας στρατηγικής συμμαχίας.

Η συμφωνία ανέφερε ότι θα μειώσει κατά 98% τους δασμούς στο μεταξύ τους εμπόριο και υπολογίζεται ότι θα σώσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ στους ευρωπαίους εξαγωγείς κάθε χρόνο από φορολογία. Αυτά όσον αφορά την συμφωνία. Συγκεκριμένα στο θέμα της φέτας τώρα.

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν για την «καναδική φέτα» υποστηρίζουν πως η συμφωνία CETA πριν από την ψήφισή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επικυρώθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σύνοδο της 30ης Οκτωβρίου 2016, από τις κυβερνήσεις και των 28 κρατών μελών της Ε.Ε, δηλαδή και της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Εύα Καϊλή, μία ευρωβουλευτής που υπερψήφισε την συμφωνία, σε μακροσκελή ανακοίνωση της για το θέμα αναφέρει πως «οι Έλληνες ευρωβουλευτές πριν από κάθε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λαμβάνουν αναλυτική  ενημέρωση για όλα τα θέματα από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Ειδικά όταν προκύπτουν θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, οι Έλληνες ευρωβουλευτές του δημοκρατικού τόξου, λαμβάνουν υπόψιν τις θέσεις της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης με σκοπό πάντα το εθνικό συμφέρον» και προσθέτει πως «με τη CETA εξασφαλίζεται πλήρης προστασία για 15 προϊόντα Γ.Ε. της χώρας μας.

Αυτά είναι όπως αναφέρονται:

-Greek cheeses: Feta, Kefalograviera, Graviera Kritis, Graviera Naxou, Manouri and Kasseri.

-Greek olive oils: Kalamata olive oil, Kolymvari Chanion Kritis olive oil, Sitia Lasithiou Kritis olive oil and Olive oil Lakonia.

-Greek olives: Elia Kalamatas, Konservolia Amfissis.

-Greek spices: Krokos Kozanis.

-Greek fresh and processed vegetables: Fassolia gigantes elefantes Prespon Florinas, and Fassolia gigantes elefantes Kastorias.

-Greek confectionery and baked products: Masticha Chiou.

Τι θα ισχύει στον Καναδά

Στον Καναδά μέχρι τις 18/10/2013 γινόταν χρήση 5 συνολικά ονομασιών ευρωπαικών τυριών. Πρόκειται για τα Asiago, Feta, Fontina, Gorgonzola, Munster. Η συμφωνία προβλέπει πως από δω και στο εξής θα επιτρέπεται στους παραγωγούς του Καναδά που έκαναν χρήση των ονομασιών αυτών να εξακολουθούν να τους χρησιμοποιούν, απαγορεύοντας όμως  τη χρήση των ονομασιών αυτών μόνο σε μελλοντικούς παραγωγούς.

Επίσης προβλέπεται πως θα υπάρχει ορατή και ευανάγνωστη ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του συγκεκριμένου προϊόντος.

Όπως υποστηρίζουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την επικύρωση της συμφωνίας κατόπιν υποβολής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δήλωσης για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, η οποία περιλαμβάνει σειρά ενεργειών της Επιτροπής προς την κατεύθυνση βελτίωσης της προστασίας τους στο πλαίσιο της CETA.

Κεφαλογιάννης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε την συμφωνία

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κ.Ο των ευρωβουλευτών της ΝΔ με ανακοίνωση του για το θέμα αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ και κάνει λόγο για «διχασμένη προσωπικότητα». Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε και επικύρωσε  τη συμφωνία, τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σύνοδο της 30ης Οκτωβρίου 2016, μαζί με τις κυβερνήσεις των 28 κρατών μελών της Ε.Ε, όσο και στο Συμβούλιο Υπουργών που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και παραθέτει δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που αναφέρει πως «Θωρακισμένη η φέτα στο πλαίσιο της CETA».

Ο κ. Κεφαλογιάννης  αναφέρει ακόμα πως «στις 9 Φεβρουαρίου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες οι υπουργοί  της κυβέρνησης επιχειρηματολογούσαν  υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνία ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών».

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρει ακόμα πως «στη συμφωνία ΕΕ-Καναδά δεν επετεύχθη πλήρως η προστασία της φέτας. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμένου. Όμως σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να διαγραφούν τα ευρύτερα ευεργετήματα από την κύρωση της συμφωνίας»

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει ακόμα πως «η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας. Η εσωτερική μας ζήτηση είναι 80.000 τόνοι. Οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους και η παγκόσμιας αγοράς προσεγγίζει τους 1.000.000 τόνους ετησίως. Άρα η ζήτηση είναι υπέρ-πενταπλάσια της σημερινής μας παραγωγής» θέλοντας να αναδείξει το γεγονός πως η Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει την ζήτηση.

Σπυράκη: Ψεύτικες ειδήσεις

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, με ανακοίνωση της κάνει λόγο για «κορυφαίο παράδειγμα των ψεύτικων ειδήσεων, στις οποίες ο λαϊκισμός δίνει ρεσιτάλ και βρίσκει πρόθυμο και πολυπληθές  ακροατήριο».

Η κ. Σπυράκη αναφέρει πως «δεν θα μείνω καθόλου στο όφελος για τις 14.000 θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στην Ευρώπη για κάθε ένα δισ. ευρώ αύξησης των συναλλαγών με τον Καναδά. Ούτε θα θυμίσω στους… έξαλλους ότι η Ελλάδα έχει θετικό εμπορικό ισοζύγιο μόνο με τον Καναδά, δηλαδή εξάγει περισσότερα από αυτά που εισάγει στην αγορά της συγκεκριμένης χώρας, με αποτέλεσμα να ωφελείται άμεσα. Θα πάω κατευθείαν στη φέτα: Η φέτα προστατεύεται στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά, δηλαδή στη CETA, με βάση τις εξής προβλέψεις: Η φέτα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης και μάλιστα σε ειδική κατηγορία προστασίας. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται άλλα τέσσερα τυριά -Ο κατάλογος σύμφωνα με την Κομισιόν είναι Asiago, Gorgonzola, Feta, Fontina, and Munster» και προσθέτει πως «στο Άρθρο 20.21 της συμφωνίας παράγραφοι 1 και 2 εξηγείται ότι ο Καναδάς επιτρέπει την παραγωγή φέτας μόνο σε όσους είχαν αυτό το δικαίωμα ως τις 18 Οκτωβρίου 2013. Οι παραγωγοί του Καναδά που έφτιαχναν τυρί  φέτα μέχρι τις 18 Οκτωβρίου του 2013 μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν, αλλά μόνο αυτοί. Δεν δίνεται δηλαδή καμία επιπλέον άδεια παραγωγής για φέτα. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί είναι κυρίως ελληνικής καταγωγής. Όσοι άλλοι αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή τέτοιου είδους τυριού  είναι υποχρεωμένοι να εξηγούν στη συσκευασία ότι πρόκειται για είδος ή τύπου ή στυλ ή απομίμηση  φέτας και υπό την προϋπόθεση ότι σε τέτοιου είδους προϊόντα πρέπει να αναφέρεται η γεωγραφική προέλευσή τους»

Ο αντίλογος

Απότην πλευρά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για διγλωσσία. Παραδείγματος χάριον η Ολυμπία Τελιγιορίδου που ανέφερε πως «πριν λίγο καιρό στις 4-10-2016, 28 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσαν Ερώτηση στην Βουλή, επιτιθέμενοι στην κυβέρνηση γιατί, δήθεν ,δεν προστατεύει την φέτα στη συμφωνία CETA μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει λέγοντας πως «οι αγρότες μας γνωρίζουν την αλήθεια. Γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί που οδήγησαν τον πρωτογενή τομέα στην κατάρρευση και ποιοι αγωνίζονται να τον ανασυγκροτήσουν. Άλλα λένε στην Ελλάδα άλλα πράττουν στο εξωτερικό. Η υποκρισία , η διγλωσσία και τα ψέματα της Ν.Δ. δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT