Αντιρρήσεις δανειστών για τα αντίμετρα

Αντιρρήσεις δανειστών για τα αντίμετρα

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχισαν τα δύσκολα χθες στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών διατύπωσαν τις αντιρρήσεις τους για ορισμένα από τα «θετικά» μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί διεμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι δεν συμφωνούν με γενικά μέτρα ελαφρύνσεων. Θα μπορούσαν να δεχθούν ελαφρύνσεις μόνο αν είναι αυστηρά στοχευμένες σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις της κυβέρνησης περιελάμβαναν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μετάταξη κάποιων προϊόντων και υπηρεσιών σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, τη μείωση του χαμηλού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών. Αντίθετα, οι θεσμοί υιοθέτησαν τη βασική γραμμή ότι προκρίνουν αυστηρά στοχευμένα σε ευπαθείς ομάδες μέτρα και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Η διαπραγμάτευση μπήκε χθες στα βαθιά και με την έναρξη της συζήτησης για τη μείωση του αφορολογήτου και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Επί τέσσερις ώρες οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης συζητούσαν με τους τέσσερις εκπροσώπους των δανειστών και τα επιτελεία τους για τα μέτρα της περιόδου μετά το 2018. Μεταξύ άλλων, οι δανειστές δεν δέχονται τη σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων που θέλει η κυβέρνηση. Μάχη δίνεται, εξάλλου, και για το συνολικό ύψος των μέτρων. Οι θεσμοί επιμένουν στο 2% του ΑΕΠ, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το νούμερο μπορεί να κατέβει, αν ληφθούν υπόψη τα καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 (πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ, κατά τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, έναντι στόχου για 0,5% του ΑΕΠ) τα οποία θα έχουν θετική επίδραση και στα επόμενα έτη. Κυβερνητική πηγή χθες εκτίμησε ότι οι απαιτήσεις των δανειστών ενδέχεται να μετριασθούν αφού συνυπολογισθούν τα νεότερα αυτά στοιχεία, τα οποία δεν έχει λάβει υπ’ όψιν του το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά τη χθεσινή συνάντηση «παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας, ορισμένα μέτρα είναι σε πολύ καλό δρόμο, σε κάποια ζητούν τεχνικές λεπτομέρειες, σε κάποια άλλα διαφωνούν».

Από σήμερα πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να υπολογίσουν τις επιμέρους επιπτώσεις κάθε μέτρου, ενώ σε επίπεδο υπουργών η διαπραγμάτευση θα επαναληφθεί την Παρασκευή. «Το κλίμα ήταν καλό. Θα εξετάσουν τα νούμερα τις επόμενες μέρες, με βάση τα νέα, θετικά δεδομένα του 2016», δήλωνε κυβερνητική πηγή.

Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός της αντιπροσωπείας των δανειστών προβλέπει αναχώρησή τους την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη. Την ερχόμενη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί Euroworking Group στο οποίο πιθανώς θα καθοριστεί η συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Οι συντάξεις: Το ΔΝΤ, κατά κύριο λόγο, απορρίπτει την ελληνική πρόταση για σταδιακή μείωση των προσωπικών διαφορών και ζητεί εφάπαξ περικοπή στις συντάξεις το 2020. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείεται, κυρίως κατά τη διάρκεια της τεχνικής επεξεργασίας των θεμάτων, να συζητηθούν εναλλακτικές παρεμβάσεις, εκτός από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς. Το σκηνικό δυσκολεύει εξαιτίας της αδυναμίας του υπουργείου Εργασίας να ορίσει τον μαθηματικό τύπο βάσει του οποίου θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί ο υπολογισμός των νέων συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ενδέχεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία που θα δώσει προσωρινή λύση, μέσω της αντικατάστασης του δείκτη ετήσιας μεταβολής μισθών με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, η οποία όμως θα πρέπει να εγκριθεί και από τους δανειστές, εφόσον εξετάσουν το εάν αυτό οδηγεί σε «κρυφές» αυξήσεις ή όχι στις νέες συντάξεις.  

Τα «κόκκινα» δάνεια: Τις ανησυχίες του για την παράταση των εκκρεμοτήτων σε θέματα όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μετέφερε το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών στους εκπροσώπους των θεσμών, με τους οποίους συναντήθηκε, επισημαίνοντας πως θα έχουν αρνητικές συνέπειες στον ρυθμό μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Η συνέχιση της αβεβαιότητας και οι καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε παγίωση των αρνητικών τάσεων που καταγράφονται το πρώτο δίμηνο του έτους, σημείωσαν οι τραπεζίτες. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT