Ποιοι δήμοι της Αττικής προσφέρουν περισσότερα

Ποιοι δήμοι της Αττικής προσφέρουν περισσότερα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ποιο δήμο της Αττικής μπορείς να έχεις τα πάντα χωρίς να χρειαστεί να περάσεις τα «σύνορά» του; Ποιος δήμος προσφέρεται για διασκέδαση, ποιος προσφέρει εκπαίδευση και ποιος δίνει τη δυνατότητα άθλησης στους δημότες του;

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες 58 δήμων της Αττικής προς τους δημότες τους απαντά έρευνα που πραγματοποίησε εργαστήριο του ΕΜΠ που αφορά τη γεωγραφία της ανθρώπινης καθημερινότητας, αξιοποιώντας την καθημερινή ζωή και τις μαρτυρίες των ίδιων των κατοίκων των πόλεων για τις δραστηριότητές τους και όχι όσα τυπικά οι ίδιοι οι δήμοι διατείνονται ότι παρέχουν.

Πρώτος δήμος από την άποψη της αυτάρκειας και της υπερ-τοπικότητας αναδείχθηκε ο Δήμος Νίκαιας – Ρέντη, ένας δήμος δηλαδή που μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο τους δημότες του όσο και άλλους πολίτες (ετεροδημότες) πολλαπλώς προσφέροντας δραστηριότητες που αφορούν την εργασία, τις αγορές, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, το νοικοκυριό αλλά και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Στο ίδιον τομέα ακολουθούν κατά σειρά «σκορ» οι δήμοι: Αθηναίων, Αμαρουσίου, Ζωγράφου, Περιστερίου, Αιγάλεω, Πειραιώς, Χαλανδρίου, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ηρακλείου (Αττικής) – Φυλής, Χαϊδαρίου, Κηφισιάς, Κορυδαλλού, Λαυρεωτικής, Αγίας Παρασκευής, Γαλατσίου, Αγίων Αναργύρων, Κερατσινίου, Αλίμου, Μεταμορφώσεως, Αχαρνών, Παλαιού Φαλήρου και Βύρωνος.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ειδικότερα από τη ερευνήτρια κ. Ευφροσύνη Πλύκα και τον καθηγητή Γεώργιο Φώτη μέσω προσωπικών καταγραφών. Συγκεκριμένα, 380 άνθρωποι (51% γυναίκες και 49% γυναίκες, το 86% του συνόλου κάτω των 40 ετών) από όλη την Περιφέρεια Αττικής επί μία εβδομάδα κατέγραφαν συστηματικά τις καθημερινές δραστηριότητές τους, τις μετακινήσεις τους αλλά και τον χρόνο που απαιτήθηκε για να μεταβούν από το ένα σημείο στο άλλο. Ετσι συγκεντρώθηκαν 5.051 «καταχωρίσεις δραστηριότητας», οι οποίες στη συνέχεια αναλύθηκαν από τους ειδικούς προκειμένου να σκιαγραφηθεί το προφίλ κάθε δήμου σε σχέση με τις κύριες δραστηριότητες των κατοίκων του. Ετσι στον Δήμο Ζωγράφου, για παράδειγμα, κυρίαρχη δραστηριότητα αναδεικνύεται η εκπαίδευση, όπως και για τον Δήμο Αιγάλεω, όπως είναι αναμενόμενο, εφόσον σε αυτές τις περιοχές βρίσκονται πολλά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης και τεχνολογικά ιδρύματα. Μεγάλος αριθμός των δήμων που εξετάστηκαν, συγκεκριμένα 24 δήμοι της Αττικής, χαρακτηρίζονται περιοχές «ελεύθερου χρόνου». Οσον αφορά την «εργασία», αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι πρέπει να φύγουν από τον δήμο που κατοικούν για να εργαστούν, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι κανένας από τους 58 δήμους της Αττικής που μελετήθηκαν δεν χαρακτηρίζεται περιοχή βασικά «αγορών».

Στους δήμους Νίκαιας, Αιγάλεω, Ασπροπύργου και Αγίου Δημητρίου οι δημότες αναφέρουν ως κυρίαρχη δραστηριότητα την εργασία, ενώ στους δήμους Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Παπάγου – Χολαργού και Παλλήνης ως κυρίαρχη δραστηριότητα των δημοτών εμφανίζεται ο αθλητισμός.

Για λόγους εκπαίδευσης μεγάλος αριθμός πολιτών (80%) από το Περιστέρι μεταβαίνει σε άλλους δήμους. Το 55% των κατοίκων της Μεταμόρφωσης μετακινείται για να εργαστεί και το 69% των κατοίκων της Λαυρεωτικής πάει σε άλλους δήμους για να διασκεδάσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή