Στον απόηχο του οικονομικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Λιντάου της Γερμανίας, νομπελίστες οικονομολόγοι δίνουν τη δική τους ερμηνεία για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί σταθερότητα στις χώρες της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι αυτή η σταθερότητα θα επιτευχθεί μόνο αν η Ευρώπη ξεπεράσει τα λάθη του παρελθόντος και επανιδρυθεί. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι η Γερμανία θα πρέπει να παραχωρήσει εξουσία ή να αποχωρήσει από την Eυρωζώνη, τασσόμενοι ουσιαστικά κατά της γερμανικής κυριαρχίας. «Ολοι από κοινού επέτρεψαν την υπερχρέωση στην Ευρώπη και τώρα πρέπει από κοινού να αναλάβουν την ευθύνη», δήλωσε στη Welt ο Ρότζερ Μάιερσον – Νομπέλ Οικονομικών για το 2007. «Οι τράπεζες ενθαρρύνθηκαν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, κάτι το οποίο διευκόλυνε τις χώρες να εξακολουθήσουν να χρεώνονται», πρόσθεσε. Είναι πεπεισμένος ότι η λύση βρίσκεται στο να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα κρατικά ομόλογα:
«Μόνο με συντονισμένη δράση ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να σωθεί το ευρώ. Και αυτό θα λειτουργήσει μόνον αν η Γερμανία ξεπεράσει τον εαυτό της».Τον ιδιαίτερο ρόλο της Γερμανίας τονίζει στη γερμανική εφημερίδα ο Χριστόφορος Πισαρίδης, Νομπέλ Οικονομικών 2010, ο οποίος την επικρίνει ότι έχει εν τοις πράγμασι αναλάβει τη εξουσία στην Ευρώπη: «Χωρίς τη συγκατάθεση της Γερμανίας δεν γίνεται στην πράξη τίποτα», είπε χαρακτηριστικά. Θεωρεί δε υπεύθυνο γι’ αυτό τον τέως Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επέτρεψε κατά τη διάρκεια της θητείας του να κυριαρχήσει η Γερμανία στην Ευρωζώνη: «Η Γερμανία κέρδισε χάρη στο αδύναμο ευρώ και εξήγαγε σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης την ανεργία της. Τώρα θα πρέπει το Βερολίνο να μην αντισταθεί στη μεγαλύτερη εμβάθυνση εντός της νομισματικής Ενωσης, έστω κι αν αυτό φυσικά κοστίσει κάτι», είπε ο Κύπριος νομπελίστας στη Welt.
Ο Τζέιμς Μίρλες, Νομπέλ Οικονομικών 1996, εντοπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωζώνης στις άκαμπτες δομές του κοινού νομίσματος. Βλέπει, μάλιστα, τη λύση στην έξοδο της Γερμανίας από την Ευρωζώνη: «Ισως να ήταν καλύτερα να φύγει η Γερμανία από την Ευρωζώνη. Ενα τέτοιο σενάριο θα είχε ένα τεράστιο και μη προβλέψιμο κόστος. Θα πρέπει προηγουμένως να σκεφτεί κανείς επακριβώς πώς θα το κάνει», παραδέχθηκε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα. Επίσης, ο κ. Μάιερσον προτείνει «τη δημιουργία ενός “αμαρτωλού ομόλογου”, το οποίο θα επιτρέπεται να εκδίδει μια χώρα μόνον όταν θέλει να χρηματοδοτήσει τα χρέη της που υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο όριο ελλείμματος.
Τέτοια ομόλογα είναι μειωμένης σημασίας και δεν θα επιτρέπεται στις τράπεζες να τα περιλαμβάνουν στους ισολογισμούς τους ως επενδύσεις μηδενικού κινδύνου, όπως συμβαίνει με τα κρατικά ομόλογα. Αυτοί οι νέοι τίτλοι αυτομάτως θα έχουν υψηλότερα επιτόκια. Η υπερχρέωση θα κόστιζε στους υπουργούς Οικονομικών πολύ ακριβά και, επομένως, θα γινόταν μη ελκυστική».