Ο ένας στους τέσσερις καθηγητές κάνει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές του που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, προκαλώντας αντιδράσεις, μία ημέρα πριν από τη σημερινή συνάντησή του με την ΟΛΜΕ.
Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε (Real Fm) πως «ξέρουμε ότι το 25% των καθηγητών στα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά κάνουν ιδιαίτερα στους ίδιους τους μαθητές τους. Υπάρχει θέμα ηθικής τάξεως.
Να το βάλουμε στο τραπέζι. Συνυπεύθυνοι είναι και οι γονείς». Η δήλωση προκάλεσε αντιδράσεις. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νικόλαος Παπαχρήστος ανέφερε στην «Κ» ότι «ο υπουργός αποδεικνύεται αναξιόπιστος. Από τη μία εγκαλεί τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ που εξέφρασε την άποψη ότι ίσως με το προτεινόμενο εξεταστικό σύστημα (στα συνολικά μόρια θα συνυπολογίζεται και η προφορική βαθμολογία των μαθητών στη Γ΄ Λυκείου) μικρή ομάδα συναδέλφων μπορεί να μπουν στον πειρασμό να κάνουν ιδιαίτερα, και από την άλλη μετατρέπει το υπουργείο σε ΕΛΣΤΑΤ και δίνει ανυπόστατα ποσοστά. Είναι προφανές ότι ο υπουργός συκοφαντεί τους εκπαιδευτικούς και πρέπει να αποδείξει όσα λέει».
Η δήλωση Γαβρόγλου έγινε την περίοδο που οι ομοσπονδίες διαμαρτύρονται για την έλλειψη σπιτιών προς ενοικίαση –σε εύλογο μίσθωμα– από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε τουριστικά νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, και ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης σε συνάντηση με αναπληρωτές δήλωσε πως αρμόδιοι για να δώσουν λύση είναι οι τοπικοί δήμοι.
Ο κ. Γαβρόγλου σχολίασε επίσης και το θέμα της αντιγραφής στο Παν. Πατρών από 106 φοιτητές. «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Τους τσάκωσαν. Αν εγώ ήμουν Ν.Δ. δεν θα έκανα αυτά τα διοικητικά μέτρα, θα τους ανάγκαζα να κάνουν μία ημερίδα, να συζητήσουν το θέμα αντιγραφής. Μια ανοιχτή συζήτηση με καθηγητές και φοιτητές, να δούμε τι γίνεται, τι σημαίνει το θέμα αντιγραφή», τόνισε αναφερόμενος στην απόφαση της ΟΝΝΕΔ να ζητήσει την παραίτηση των επικεφαλής της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Παν. Πατρών, οι οποίοι ζήτησαν ήπια ποινή για τους αντιγραφείς. Στελέχη του υπουργείου διευκρίνισαν χθες στην «Κ» ότι «ο κ. Γαβρόγλου τάσσεται υπέρ των αυστηρών ποινών για τους αντιγραφείς, αλλά να μην αρκεστούμε στις διοικητικές ρυθμίσεις και να γίνει μία ευρεία συζήτηση για το σοβαρό αυτό θέμα».
Για το ίδιο ζήτημα χθες ξιφούλκησαν οι νεολαίες του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., ενώ το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «το βραβείο αριστείας στο ρουσφέτι ανήκει δικαιωματικά στη Ν.Δ.».
Ενώπιον μαθητών η κλήρωση για σημαία
Το ανώτερο 14 μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού θα είναι οι τυχεροί που θα εκπροσωπήσουν το σχολείο τους στις μαθητικές παρελάσεις και επίσημες εκδηλώσεις. Χθες, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο για την επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου, βάσει του πρόσφατου σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, που όρισε ότι η επιλογή γίνεται με κλήρωση. Ετσι, για μεγάλα σχολεία, όπου η ΣΤ΄ τάξη χωρίζεται σε τρία και παραπάνω τμήματα, θα κληρωθούν δύο σημαιοφόροι, δέκα παραστάτες και δύο υπεύθυνοι κατάθεσης στεφάνου, μοιρασμένοι για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου (ουσιαστικά για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου) και για το χρονικό διάστημα από 1ης Φεβρουαρίου έως το τέλος του διδακτικού έτους (για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου).
Σε μία κληρωτίδα θα μπαίνουν τα ονόματα όλων των μαθητών της ΣΤ΄ Δημοτικού, ενώ ειδικά στα σχολεία στα οποία η ΣΤ΄ Δημοτικού έχει δύο τμήματα, θα στηθούν δύο κληρωτίδες – για κάθε τμήμα χωριστά. Οι τυχεροί του πρώτου τμήματος θα είναι σημαιοφόροι, παραστάτες, υπεύθυνοι κατάθεσης στεφάνου την 28η Οκτωβρίου, και οι τυχεροί του δευτέρου την 25η Μαρτίου. Η κλήρωση θα διενεργείται παρουσία όλων των μαθητών της ΣΤ΄ Δημοτικού και των υπευθύνων εκπαιδευτικών των τμημάτων. Στα ολιγοθέσια σχολεία, εάν δεν επαρκούν οι μαθητές της ΣΤ΄, στην κλήρωση θα μετέχουν και οι της Ε΄, της Δ΄ Δημοτικού κ.λπ., και η κλήρωση θα γίνεται παρουσία όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών.