Αναλογική στην Αυτοδιοίκηση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απλή αναλογική και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρότεινε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Λάρισα, στο πλαίσιο του τέταρτου περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, ζητώντας από τους εκπροσώπους των Περιφερειών να συμμετάσχουν στη συζήτηση που πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε χθες για μία ακόμη φορά το τέλος των μνημονίων. Συγκεκριμένα, επανέλαβε ότι «επιτροπεία της χώρας τελειώνει», εκτίμησε ότι «η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης», αναφερόμενος, μάλιστα, ακόμη και στις παραδοσιακά «απαισιόδοξες» προβλέψεις του ΔΝΤ, το οποίο ανεβάζει την ανάπτυξη για το 2018 στο 2,65%. Γι’ αυτό και, όπως είπε, απαιτείται ο επανασχεδιασμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας για την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός στηρίζεται σε τέσσερις βασικές αρχές, πρώτον, ανάπτυξη με «αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας», δεύτερον, το όφελος να διαχέεται στην κοινωνία, τρίτον, να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον και, τέταρτον, να υπάρχουν εξωστρέφεια και παραγωγή «προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας». Σε μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή όπως η Θεσσαλία, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης προκλήσεων όπως οι πιέσεις που υφίστανται στον προϋπολογισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Επ’ αυτού, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού, αλλά και των συνεταιρισμών. Ο κ. Τσίπρας τόνισε, επιπλέον, ότι δεν αρκεί μόνον η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς αυτή θα πρέπει –όπως είπε– να συνδυαστεί με τον τουρισμό και τις υποδομές.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με εκπροσώπους εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων. Εκεί, μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, τονίζοντας ότι αυτά θα πρέπει να βασιστούν σε τρεις πυλώνες: πρώτον, στην επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία, δεύτερον, στην αύξηση των εξαγωγών και στη βελτίωση της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων και, τρίτον, στην ενίσχυση της παραγωγής «και κυρίως της μεταποίησης και των βιομηχανικών και διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων». Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, μίλησε ακόμη και για μακροπρόθεσμους στόχους, οι οποίοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ένα «νέο κύμα εκβιομηχάνισης και ενίσχυσης της παραγωγής και της μεταποίησης». Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ανακοπής του brain drain, ώστε οι χιλιάδες νέοι επιστήμονες που φεύγουν για το εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα τους. Επ’ αυτού, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αποφάσεις της κυβέρνησής του για αύξηση των δαπανών για την έρευνα και την καινοτομία, αλλά και την αξιοποίηση των πανεπιστημίων, ώστε να υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε αγορά και έρευνα.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να υπάρχει δημόσια συζήτηση περί συνεργασιών. Χθες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Ξυδάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα και όχι με τους ΑΝΕΛ. Μίλησε για τέλος της «μνημονιακής φάσης» και στροφή προς την ανόρθωση, όπου «μπορεί να βρεθούμε μαζί με άλλους ανθρώπους, μπορεί να χωρίσουμε με άλλους».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT