Δύο πυκνογραφημένες σελίδες στις οποίες καταγράφονται με τρόπο αναλυτικό τα κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά, διαμονής και άλλα) βάσει των οποίων θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα, κατέθεσε αργά απόψε στη Βουλή η κυβέρνηση διά της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου.
Η προαναγγελθείσα από τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου αυτή κίνηση, εκδηλώθηκε υπό την πίεση όχι μόνο της κριτικής σύσσωμης της αντιπολίτευσης περί απαραδέκτου αοριστίας της αρχικής κυβερνητικής ρύθμισης, αλλά και της παρέμβασης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που –όπως ανέδειξε η «Κ»- είχε επισημάνει ότι εγείρονται ερωτήματα ως προς το οριακό της συνταγματικότητας της επίμαχης ρύθμισης, εξαιτίας του αόριστου χαρακτήρα της.
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι στα «ευάλωτα νοικοκυριά» υπολογίζονται στο σύνολό τους τα πρόσωπα που διαμένουν κάτω «από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων ατόμων». Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «για την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης, το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 9000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος», και προβλέπεται αναλογική αύξηση του ποσου όταν ο αριθμός των μελών αυξάνεται.
Αντιστοίχως, η «αφετηρία» ως μέγιστο (για μονομελή νοικοκυριά) ως προς την ακίνητη περιουσία είναι τα 120 χιλ. ευρώ –βάσει της δήλωσης του ΕΝΦΙΑ-, οι 9000 ως προς τις καταθέσεις.
Aργά το μεσημέρι από του βήματος της Ολομέλειας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος προανήγγειλε τις αλλαγές – νομοθετικές βελτιώσεις σε διατάξεις του νομοσχεδίου για την διανομή του «κοινωνικού μερίσματος». Αν και είχαν ήδη περάσει σχεδόν τρεις ώρες από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας – που θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με ψηφοφορία, οι αλλαγές αυτές παρέμεναν άγνωστες για τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας. Το ίδιο συνέβαινε και με την αναγγελθείσα εκτός Κοινοβουλίου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο το πρωί, τροπολογία με έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων από τις σφοδρές καταστροφές στην δυτική Αττική.
Τούτων δοθέντων, οι ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων ως εκείνη την ώρα, κινούνται στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο με τις τοποθετήσεις τους, πριν από πέντε ημέρες, στη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών για το ίδιο θέμα: τόνοι που καταδεικνύουν συγκρουσιακές διαθέσεις και βαθιά πόλωση στο πολιτικό σκηνικό.
Εν μέσω αυτού του κλίματος, η Βουλή προετοιμάζεται και για μια νέα μετωπική και εφ’όλης της ύλης σύγκρουση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, παρεμβάσεις των οποίων αναμένονται αργότερα το απόγευμα.
Οι περισσότεροι, βεβαίως, αναμένουν την νέα «μονομαχία» πρωθυπουργού – αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την εκτίμηση ότι στο επίκεντρο πέραν των σχετικών με την ημερήσια διάταξη ζητημάτων, θα βρεθούν και άλλα εκρηκτικά θέματα της επικαιρότητας, όπως οι δραματικές εξελίξεις στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες και, φυσικά, η ασφάλεια των πολιτών.
Διαβάστε αναλυτικά τις σχετικές προβλέψεις: