Αιχμές Τζέφρεϊ Πάιατ για τους επενδυτές στον ΟΛΘ

Αιχμές Τζέφρεϊ Πάιατ για τους επενδυτές στον ΟΛΘ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμές για τους επενδυτές στον ΟΛΘ άφησε χθες ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ. Μιλώντας στο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρη η προέλευση του προτιμητέου επενδυτή και των κεφαλαίων του.

«Συνεχίζω να τονίζω», είπε ο Αμερικανός πρέσβης, «ότι οι αμερικανικές εταιρείες φέρνουν τη διαφάνεια και τα υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και αναζητούν το ίδιο από τους Ελληνες εταίρους τους. Και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά. Εχουμε δει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα, όπως στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου είναι ασαφές ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιώτες επενδυτές και από πού προέρχονται τα χρήματά τους». Υπενθυμίζεται ότι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προτιμητέος επενδυτής είναι το επιχειρηματικό σχήμα που απαρτίζεται από το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Innvest Εquity Partner, τη γαλλικών συμφερόντων Terminal Link και την Belterra Investments συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη.

Αντίθετα, ο κ. Πάιατ στήριξε την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport. Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση είναι επιτυχής, κάτι που διαπιστώνουν καθημερινά οι χρήστες των αεροδρομίων, ενώ προσέθεσε ότι θα ήθελε να δει και άλλες τέτοιες αποκρατικοποιήσεις στη διάρκεια της θητείας του στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα εκθείασε τα βήματα που έχουν γίνει για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την εμπέδωση ενός καλύτερου επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας. Χαιρέτισε την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο με τους πιστωτές και σημείωσε ότι το επενδυτικό κλίμα έχει βελτιωθεί ουσιαστικά. «Οι αμερικανικές εταιρείες που έρχονται τώρα να με συναντήσουν στην πρεσβεία είναι περισσότερες από ό,τι όταν έφθασα στην Αθήνα. Οι Αμερικανοί επενδυτές εξετάζουν και πάλι την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, και σημείωσε την ανάγκη της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει το μήνυμα που απηύθυνε πρόσφατα στην αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, σχετικά με το άνοιγμα της χώρας μας στις αμερικανικές επενδύσεις και την προβλεψιμότητα του περιβάλλοντος, που αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ο Αμερικανός πρέσβης εκφράστηκε θετικά για τη συνεργασία του ομίλου Μυτιληναίου με την General Electric, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Λιβύη. Επίσης, εκφράστηκε θετικά για τα μεγάλα ενεργειακά έργα που συντελούνται στη χώρα μας, αρχής γενομένης της δημιουργίας του TAP, του πλωτού εργοστασίου αεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, του αναβαθμισμένου τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, αλλά και του αγωγού διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT