Αναστροφή της πορείας μετακίνησης των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος παρατηρείται τον Νοέμβριο, εξέλιξη που δεν αφήνει κανένα περιθώριο κάλυψης του μεσοπρόθεσμου μνημονιακού στόχου για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά στο 75,24% στο τέλος του έτους. Τα ανεπίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗE για τον Νοέμβριο δείχνουν αύξηση του ποσοστού της ΔΕΗ κατά 1% και συνολικό μερίδιο στο 84,2%, έναντι 83,21% τον προηγούμενο μήνα και δέσμευσης για μερίδιο 75,24% στο τέλος του έτους. Η αναστροφή αυτή οφείλεται κυρίως στη μετακίνηση καταναλωτών μέσης τάσης, κατηγορία όπου οι ιδιώτες πάροχοι έχουν αποσπάσει μερίδιο πάνω από 30% έναντι συνολικού μεριδίου 15,8%, παρέχοντας τιμολόγια με σημαντικές εκπτώσεις έναντι αυτών της ΔΕΗ.
Καταλύτης σε αυτή την εξέλιξη ήταν η δημοπρασία του Οκτωβρίου, που έκλεισε στην υψηλή τιμή των 45,2 ευρώ η μεγαβατώρα «καίγοντας» τα σενάρια στα οποία είχαν στηρίξει την εμπορική τους πολιτική οι ιδιώτες πάροχοι το προηγούμενο διάστημα. Ετσι, αμέσως μετά τη δημοπρασία του Οκτωβρίου και προκειμένου το χαρτοφυλάκιο πελατών μέσης τάσης να μην καταστεί ζημιογόνο, πολλοί πάροχοι υποχρεώθηκαν να αυξήσουν τα τιμολόγιά τους στέλνοντας μέρος των πελατών τους σε άλλους ιδιώτες αλλά και πίσω στη ΔΕΗ.
Η εξέλιξη αυτή θα ήταν θετική για τη ΔΕΗ εάν δεν υπήρχαν οι δεσμεύσεις για μείωση των μεριδίων της με συγκεκριμένους στόχους ανά έτος μέχρι το 2019, όταν το ποσοστό της πρέπει να πέσει κάτω από το 50%. Η συμφωνία με τους πιστωτές που προέκυψε μετά τη δεύτερη αξιολόγηση προβλέπει παρακολούθηση από τη ΡΑΕ των στόχων και αναπροσαρμογή των ποσοτήτων που βγάζει η ΔΕΗ σε δημοπρασία (ΝΟΜΕ) προς τα πάνω ή προς τα κάτω όταν παρατηρείται απόκλιση. Βάσει αυτής της ρύθμισης, η ΔΕΗ υποχρεώθηκε στην τελευταία δημοπρασία του Οκτωβρίου να διαθέσει στην αγορά 243MW πρόσθετη ισχύ από την προβλεπόμενη. Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τα ΝΟΜΕ και τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, καθιστά την υποχώρηση του ανταγωνισμού τον Νοέμβριο ακόμη πιο επικίνδυνη για τη ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα συμφωνία με τους πιστωτές αναφέρει ρητά ότι οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί θα επανεκτιμήσουν την πορεία των ΝΟΜΕ και τα αποτελέσματα ως προς τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ τον Ιανουάριο του 2018 και στη συνέχεια ανά εξάμηνο λαμβάνοντας υπόψη την εισαγωγή της μελλοντικής αγοράς του target model, τα διαρθρωτικά μέτρα για τον λιγνίτη (πώληση λιγνιτικών μονάδων) στην κατεύθυνση της σταδιακής αποκλιμάκωσης των δημοπρατούμενων ποσοτήτων αλλά και την πιθανή ανάγκη να υιοθετηθούν πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου παραγωγής της ΔΕΗ. Η τελευταία αυτή αναφορά φωτογραφίζει ευθέως τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.