Παραπέμπονται ξανά έξι στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για τα 28 ακίνητα

Παραπέμπονται ξανά έξι στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για τα 28 ακίνητα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο προσκήνιο επανέρχεται η υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου, την περίοδο 2013-2014. Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με βούλευμά του παραπέμπει και πάλι τα έξι μέλη, τότε, του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, εκ των οποίων τρεις είναι Ελληνες και τρεις αλλοδαποί (Γ. Μάναλης, Σ. Λιούκας, Γ. Δούνης, P. Domingo, P. Maranca, I. Gransky).

Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών μετέτρεψαν την κατηγορία, επί το ελαφρύτερο, από απιστία σε απλή συνέργεια σε απιστία, και αποφάσισαν εκ νέου την παραπομπή των έξι. Ηδη είχε ασκηθεί αναίρεση κατά της προηγούμενης παραπομπής τους σε δίκη στον Αρειο Πάγο.

Ουσιαστικά, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, οι δικαστικοί λειτουργοί αναγνώρισαν ότι η απόφαση για τη διαχείριση των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ ανήκε αποκλειστικά και μόνο στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για τα οποία όμως, με τον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου είχε προβλεφθεί το ακαταδίωκτο. Μετά ταύτα, το παράδοξο είναι πως διώκονται οι απλοί σύμβουλοι στην υπόθεση, καθώς τα εκτελεστικά όργανα δεν μπορεί να διωχθούν βάσει νόμου. Σημειώνεται ότι η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων δεν δεσμεύει τις αποφάσεις των μελών του Δ.Σ. ΤΑΙΠΕΔ, καίτοι μέχρι στιγμής οι αποφάσεις αυτές ταυτίζονται.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσιοποίηση του πρώτου βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη και οι τρεις ξένοι εμπειρογνώμονες είχε προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων και κυρίως από τους θεσμούς, οι οποίοι είχαν επισημάνει την ανάγκη επέκτασης και γι’ αυτούς της ρύθμισης για το ακαταδίωκτο, όμως δεν μπόρεσε να περιλάβει την υπόθεση αυτή που ήταν εκκρεμής. Μάλιστα, μέλη του Eurogroup (υπουργοί Οικονομικών Ιταλίας και Ισπανίας) είχαν απειλήσει με βέτο στις εκταμιεύσεις των δόσεων της χώρας.

Τελικά, η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε στη Βουλή το 2016, αλλά οι ψηφισθείσα ρύθμιση δεν θα μπορούσε να έχει αναδρομική ισχύ.

Το βασικό επιχείρημα

Το ακαταδίωκτο αποτέλεσε βασικό επιχείρημα στην αίτηση αναίρεσης για παραπομπή των έξι σε δίκη, αλλά δεν εισακούσθηκε. Πολλοί νομικοί κάνουν λόγο για άλλη μια συγκρουσιακή υπόθεση της Δικαιοσύνης με την κυβέρνηση. Και αυτό συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση, στο πλαίσιο υλοποίησης των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας και της εφαρμογής των μνημονιακών δεσμεύσεων, έχει δεσμευθεί για την απαλλαγή των εμπειρογνωμόνων, ειδικά των αλλοδαπών που προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT