«Κάθε επένδυση είναι εθνικός στόχος», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας στην παρουσίαση της συνολικής στρατηγικής πρότασης του ΣΕΒ για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, ανοίγοντας χθες τις εργασίες του διήμερου επενδυτικού συνεδρίου που διοργανώνει ο σύνδεσμος.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι εθνικός στόχος θα πρέπει να είναι η σύγκλιση το συντομότερο δυνατόν της ελληνικής οικονομίας με τον μέσο όρο της Ε.Ε., και για να το πετύχουμε αυτό, «είναι μονόδρομος για τη χώρα ένα φιλοεπενδυτικό μεταρρυθμιστικό Big Bang», ενώ αναφέρθηκε στη σημαντική αποεπένδυση που έχει σημειωθεί στα χρόνια της κρίσης.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία πραγματικά κατακρημνίσθηκαν, τόσο ως απόλυτο μέγεθος, από 60 δισ. ευρώ το 2007 σε 21,5 δισ. ευρώ το 2017, όσο και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, από 26% σε 12,6%. Για αυτό και επιβάλλεται, όπως σημείωσε, να γίνει, κατ’ αρχήν, εθνικός επενδυτικός στόχος η σύγκλιση το συντομότερο δυνατόν με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία –όπως τόνισε– και αυτή υπολείπεται σημαντικά στον τομέα των επενδύσεων έναντι χωρών της Ασίας και των ΗΠΑ. Χαρακτήρισε μονόδρομο το σενάριο αύξησης των επενδύσεων με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 15%, ώστε το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4% ετησίως.
Με αυτό το σενάριο, το κενό μπορεί να κλείσει σε 4-5 χρόνια και οι επενδύσεις να αυξηθούν από 22 δισ. ευρώ σήμερα σε 45 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, δηλαδή στα επίπεδα που κινείται η υπόλοιπη Ευρώπη. «Οσο συντομότερα το πετύχουμε, τόσο γρηγορότερη θα είναι η σταθερή και σίγουρη ανάκαμψη της οικονομίας, η δημιουργία τουλάχιστον 200.000 νέων θέσεων εργασίας και η ανακοπή της πληγής του brain drain».
«Πρέπει το ελληνικό κράτος να γίνει πιο “πελατοκεντρικό”, να μπει στα παπούτσια του επενδυτή, να αρχίσει να σκέφτεται και σαν αυτόν, ώστε να προσφέρει το κατάλληλο μενού υπηρεσιών και λύσεων για την προσέλκυση επενδύσεων», και όλα αυτά απαιτούνται «για να αρχίσουν οι επενδυτές να εξετάζουν την πιθανότητα επένδυσης σε μια χώρα», τόνισε ο κ. Φέσσας. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι σήμερα υπάρχει διάχυτη κινητικότητα σε επίπεδο ενδιαφέροντος, συζητήσεων και αξιολογήσεων, ενώ αναφέρθηκε ενδεικτικά σε εσωτερική έρευνα μελών του ΣΕΒ, όπου οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις εκτιμώνται σε 16 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, σημείωσε την ανάγκη να ακολουθηθούν οι καλές πρακτικές των προηγμένων φιλικών στις επενδύσεις κρατών. Η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος βρίθουν από εξαιρετικές ιδέες και δοκιμασμένες καλές πρακτικές που αντιμετώπισαν προβλήματα σαν και αυτά που μαστίζουν το ελληνικό επενδυτικό τοπίο και οδηγούν στην επενδυτική ένδεια, σημείωσε ο κ. Φέσσας.
Αναλύοντας τους βασικούς άξονες ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος, τόνισε ότι αναμφίβολα στην Ελλάδα έχουν νομοθετηθεί πολλές μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν όμως υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα να μην έχουν αλλάξει το επενδυτικό περιβάλλον, και αυτό είναι που αξιολογούν οι επενδυτές. Χρειάζεται, τόνισε, κάτι πολύ ισχυρότερο:
• Ενα συνολικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που να καλύπτει τόσο οριζόντιες όσο και κάθετες/κλαδι-κές μεταρρυθμίσεις (Τι πρέπει να γίνει).
• Αποτελεσματικούς μηχανισμούς διασφάλισης υλοποίησης και επίλυσης προβλημάτων (Πώς θα γίνει).
• Εναν πολύ ισχυρό υποστηρικτή με δύναμη να το επιβάλει και δέσμευση να το επιτύχει (Ποιος θα το κάνει).
Για την εφαρμογή του προγράμματος, επισήμανε ο κ. Φέσσας, είναι αναγκαία η δημιουργία εθνικού συμβουλίου επενδύσεων υπό τον πρωθυπουργό για την εποπτεία εφαρμογής του προγράμματος με συμμετοχή του ΣΕΒ και δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ανεξαρτήτως πολιτικών κύκλων και κυβερνητικών αλλαγών. «Ο πρωθυπουργός της χώρας –τόνισε– έχει και τη δύναμη, αλλά και τον ισχυρό συμβολισμό να σχεδιάσει και να υλοποιήσει σημαντικές αλλαγές, να θέσει εθνικές προτεραιότητες, να τοποθετήσει τους κατάλληλους ανθρώπους, να προβάλει διεθνώς στόχους και προτεραιότητες».