Εμπιστεύονται κοινωφελή ιδρύματα παρά το κράτος

Εμπιστεύονται κοινωφελή ιδρύματα παρά το κράτος

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κοινωφελή Ιδρύματα απολαμβάνουν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες σε μια περίοδο έντονης απαξίωσης των θεσμών. Αυτό προκύπτει από την έρευνα με τίτλο «Κοινωνία των πολιτών και φιλανθρωπία στην Ελλάδα», που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας –με επικεφαλής τον καθηγητή Νίκο Μαραντζίδη– για λογαριασμό της διαΝΕΟσις: Δύο στους τρεις πολίτες (69%) απαντούν ότι εμπιστεύονται τα κοινωφελή ιδρύματα ως θεσμούς, ενώ ένα ποσοστό των ερωτώμενων διατυπώνουν επιφυλάξεις για τους λόγους της φιλανθρωπικής τους δράσης.

Με αφορμή την έρευνα, το Ιδρυμα Μποδοσάκη ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα δημόσια συζήτηση για τον ρόλο των κοινωφελών ιδρυμάτων με τη συμμετοχή εκπροσώπων τους. «Μέσα από την κρίση, τα ιδρύματα λειτουργούν συμπληρωματικά προς το κράτος, καλύπτοντας κενά σε κρίσιμα πεδία. Βλέπουμε με χαρά πως η προσφορά αυτή αξιολογείται θετικά από την κοινωνία και δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε με την ίδια ένταση, με καινοτόμους τρόπους και μέσα από συνεργασίες με άλλα ιδρύματα, οργανισμούς και φορείς», σχολιάζει στην «Κ» ο Σωτήρης Λαγανόπουλος, γραμματέας του Ιδρ. Μποδοσάκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένα ακόμη από τα συμπεράσματα της έρευνας που η «Κ» δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά. Ενας στους δύο πολίτες (46,5%) εκτιμά πως στις δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας, τα κοινωφελή ιδρύματα είναι πιο αποτελεσματικά από το κράτος, τις επιχειρήσεις ή τις ΜΚΟ. Το ίδιο παρατηρείται και στο πεδίο των υποτροφιών για σπουδές. Τα ιδρύματα θεωρούνται πιο αποτελεσματικά από το 39% των ερωτώμενων έναντι του κράτους ή των επιχειρήσεων.

Ως προς τη δική τους κοινωνική συμμετοχή και προσφορά, το 73,5% όσων ρωτήθηκαν απαντούν πως τον τελευταίο χρόνο έχουν προσφέρει τρόφιμα, ρουχισμό και φάρμακα, το 62% έχει προσφέρει χρηματική βοήθεια, ενώ το 22,5% εθελοντική εργασία.

Ο Γιάννης Ζερβάκης, διοικητικός διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τονίζει στην «Κ» τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει στο σημερινό περιβάλλον ο φιλανθρωπικός τομέας για τη δημιουργία μιας κοινωνίας πρόνοιας. «Το παράδειγμα της δημιουργίας του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά και της νέας μας Πρωτοβουλίας για την Υγεία αποδεικνύουν ότι, με συνεργασία, στόχο το κοινό καλό και διαφάνεια, μπορούμε να επιτύχουμε πολλά και σημαντικά. Τα κοινωφελή ιδρύματα, έχουμε τη δυνατότητα φύσει και θέσει να αναλάβουμε ρίσκα, δοκιμάζοντας καινοτόμες δράσεις και προγράμματα που μπορούν να αναπαραχθούν προς όφελος της κοινωνίας συνολικά», επισημαίνει.

Δύο όψεις

«Τα συμπεράσματα της έρευνας έχουν δύο όψεις, τονίζει στην «Κ» ο Δημήτρης Αφεντούλης, γραμματέας Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Λάτση. «Προτιμώ να εστιάσω στη δυσάρεστη ανάγνωση του ευρήματος, που αναδεικνύει ότι ένα σημαντικό, ευτυχώς μειοψηφικό, μέρος της κοινωνίας διακατέχεται από καχυποψία ή και από εσφαλμένη εντύπωση για τον ρόλο των ιδρυμάτων. Είναι χρέος των κοινωφελών ιδρυμάτων να αναμορφώσουν αυτή την εικόνα, όχι για την υστεροφημία τους, αλλά για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση εκείνων των κοινωνικών δυνάμεων που μπορούν, πλαισιώνοντας τα ιδρύματα, να διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο για τους αδυνάτους», επισημαίνει.

«Η φιλανθρωπία δεν είναι μόνο ιδέα, αλλά κι ένας οικονομικός τομέας που αναπτύσσεται γρήγορα», τονίζει στην «Κ» η Λόρενς ντε Νερβό, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών για τη Φιλανθρωπία του «Fondation de France». «Λειτουργούν περισσότερα από 260.000 ιδρύματα στον κόσμο. Το 72% ιδρύθηκε μέσα στα τελευταία 25 χρόνια», εξηγεί επισημαίνοντας ότι σε μία περίοδο που η πεποίθηση ότι τα παραδοσιακά ιδρύματα φέρνουν ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, η φιλανθρωπία μπορεί να παίξει ρόλο-κλειδί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, για το άνοιγμα νέων δρόμων, για επενδύσεις καινοτομίας και νέες συνεργατικές πρακτικές. «Τα ιδρύματα είναι ανεξάρτητοι φορείς που έχουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν σημερινά προβλήματα καθώς επενδύουν σε λύσεις για το αύριο».

Η εκδήλωση

«Τα αποτελέσματα έχουν ενδιαφέρον, ειδικά αν τα δούμε στο πλαίσιο και άλλων ερευνών διαχρονικά, που τεκμηριώνουν ότι οι Ελληνες έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά συμμετοχής σε συλλογικές δράσεις και πολύ χαμηλό “κοινωνικό κεφάλαιο”», εξηγεί ο κ. Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Editorial Director του διαΝΕΟσις.

Η συνολική έρευνα θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση την Πέμπτη 24 Μαΐου, στις 18.30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT