«Ολες οι συναλλαγές έγιναν για λογαριασμό του Α.Π., που είναι κρατούμενος των φυλακών. Αυτός μου υποδείκνυε σε ποιους λογαριασμούς να καταθέτω τα χρήματα. Με εντολή του έκανα κατάθεση στον λογαριασμό με στοιχεία “Χρήστος Παναγιωτόπουλος”».
Το πρωί της 8ης Μαΐου η Αντιτρομοκρατική συνέλαβε 14 άτομα, οι περισσότεροι άνδρες, σε εκτέλεση ισάριθμων ενταλμάτων για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και νομιμοποίηση «βρώμικου» χρήματος. Οι συλληφθέντες είχαν καταθέσει χρήματα σε λογαριασμό που είχε ανοίξει με πλαστή ταυτότητα (στη Western Union) ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου, προφυλακισμένος για το δέμα-βόμβα στον Λουκά Παπαδήμο. Πιθανολογείται ότι δεν γνώριζαν τον πραγματικό δικαιούχο του λογαριασμού, ενώ εκτιμάται ότι δεν έχουν ευθεία διασύνδεση με υποθέσεις τρομοκρατίας. Από τις απολογίες, που δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα η «Κ», αποκαλύπτεται ότι οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα είχαν εκτίσει ποινές κάθειρξης για ναρκωτικά και κλοπές και είχαν καταθέσει χρήματα για την εξόφληση υποχρεώσεων που είχαν προκύψει μέσα στη φυλακή.
Η ανάκριση για το λεγόμενο «επαναστατικό ταμείο» ξεκίνησε τη 12η Μαΐου με τις απολογίες των 14 συλληφθέντων και μέχρι σήμερα η δικαστική έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί. Στον ενάμιση μήνα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, ο κύκλος των συλληφθέντων έχει διπλασιαστεί και ανέρχεται στους 29. Στην προσπάθειά του να φτάσει στον «λογιστή» – τον σκιώδη διαχειριστή του ταμείου, ο ανακριτής διεύρυνε τον κύκλο των υπόπτων απαγγέλλοντας κατηγορίες εις βάρος όσων οι πρώτοι 14 κατηγορούμενοι κατονόμασαν ως εκείνους που τους είχαν υποδείξει να καταθέσουν χρήματα στον επίμαχο λογαριασμό.
Από το σύνολο των κατηγορουμένων, πάντως, μόνο δύο ή τρεις προφυλακίστηκαν και μόνο ένας απ’ αυτούς για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Πρόσφατα απολογήθηκε και ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου, που κρατείται από τον Οκτώβριο στην Α΄ πτέρυγα του Κορυδαλλού για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο τοποθετείται μεν επί της ουσίας του κατηγορητηρίου, δίχως όμως να απαντά στις διευκρινιστικές ερωτήσεις του ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλου. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν και εις βάρος της καταδικασμένης για τον «Επαναστατικό Αγώνα» Πόλας Ρούπα. Ο γραφικός της χαρακτήρας φέρεται να αναγνωρίστηκε στην πλαστή ταυτότητα του Γιαγτζόγλου.
Με ορατό τον κίνδυνο προφυλάκισης, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι κατονόμασαν εκείνους που τους είχαν υποδείξει να βάλουν χρήματα στον λογαριασμό του 29χρονου αναρχικού, με πλαστά στοιχεία «Χρήστος Παναγιωτόπουλος». «Εβαλα δύο ή τρεις φορές χρήματα, έπειτα από υπόδειξη του Δ.Λ. Κατέθετα τα λεφτά σε λογαριασμούς που μου υποδείκνυε εκείνος για να καλύπτει τις ανάγκες του», είπε ο ένας στην απολογία του.
Ακολούθησε άλλος: «Ο K.G. ήταν κρατούμενος και μου έστειλε μήνυμα στο Facebook λέγοντάς μου να του στείλω 100 ευρώ μέσω Western Union. “Φρόντισε το σε παρακαλώ, τα χρειάζομαι” μου είπε. Θα κερνούσε ουίσκι στη φυλακή για τη γέννηση του παιδιού του». Αντίστοιχα, ο Γ.Α. έμεινε μεταξύ 2015 και 2017 στη φυλακή για κλοπές και κατέθεσε τα χρήματα για να εξοφλήσει ένα κινητό. «Γνώρισα τον Α.Σ., είχε κινητό και με άφηνε να τηλεφωνώ στους γονείς μου. Αργότερα μου πρότεινε να αγοράσω δικό μου τηλέφωνο αντί 400 ευρώ. Οταν αποφυλακίστηκα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε “πήγαινε βάλε τα λεφτά στον λογαριασμό με στοιχεία Χρήστος Παναγιωτόπουλος”».
Ονομα σε… χαρτάκι
Αλλος κατηγορούμενος δήλωσε χρήστης ναρκωτικών και ισχυρίστηκε ότι η κατάθεση στον Γιαγτζόγλου έγινε κατόπιν υπόδειξης ενός Αλβανού «ντίλερ». «Μου έδωσε ένα χαρτάκι με σημειωμένο ένα όνομα και το ποσό που έπρεπε να καταθέσω. Εγώ δεν θα πλήρωνα για το χόρτο», είπε. Δεν έπεισε τον ανακριτή και είναι ίσως ο μόνος που κρίθηκε προφυλακιστέος για την κατηγορία της «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».
Ολες οι συναλλαγές αποκαλύφθηκαν από την άρση απορρήτου που διέταξε η Αρχή για το «ξέπλυμα» στον λογαριασμό που άνοιξε με πλαστά στοιχεία ο 29χρονος. Οι τραπεζικές κινήσεις είναι προγενέστερες της σύλληψής του, έξω από κρησφύγετό του στο κέντρο της Αθήνας, την 28η Οκτωβρίου 2017. Αστυνομικοί εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό ο Γιαγτζόγλου χρηματοδότησε την «τρομοκαμπάνια» με τα παγιδευμένα δέματα που κατηγορείται ότι ταχυδρόμησε στον Λουκά Παπαδήμου και αξιωματούχους της Ε.Ε. Θεωρούν ακόμα πιθανό τη γενική διαχείριση –το μάνατζμεντ του λογαριασμού– να έχουν έγκλειστοι για τρομοκρατία από το περιβάλλον της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».
Σχέσεις κατηγορουμένων με «Πυρήνες»
Αρκετοί από τους 29 κατηγορουμένους διατηρούν επικοινωνία με άτομα που εκτίουν ποινές για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ορισμένοι, μάλιστα, είναι συγκρατούμενοι με μέλη της οργάνωσης στην Α΄ πτέρυγα του Κορυδαλλού. Ο ένας εξ αυτών, απολογούμενος ενώπιον του ανακριτή, υποστήριξε ότι τον «επαναστατικό» λογαριασμό τού υπέδειξε συγκρατούμενός του που κρατείται στην Α΄ πτέρυγα και διατηρεί φιλικές σχέσεις με δύο καταδικασμένα μέλη της «Συνωμοσίας». Παρομοίως, άλλος κατηγορούμενος είπε στον ανακριτή ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη του λογαριασμού από συγκρατούμενό του, που –όπως είπε– είναι φίλος με τα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης. Παρότι, πάντως, η ανάκριση οδηγεί στο περιβάλλον της οργάνωσης, η εκτίμηση τόσο των αστυνομικών όσο και της υπεράσπισης κατατείνει στο συμπέρασμα ότι τα έως τώρα ευρήματα δεν επαρκούν ώστε να στηριχθεί η κατηγορία της «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» εις βάρος των φυλακισμένων «Πυρήνων».