Εγγραφα της επταετίας στη δημοσιότητα από τη Βουλή

Εγγραφα της επταετίας στη δημοσιότητα από τη Βουλή

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία έγγραφα τα οποία έχουν σχέση με τα δραματικά γεγονότα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, στα χρόνια της δικτατορίας και κατά την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο, δημοσιοποίησε χθες ο πρόεδρος της Βουλής, δίδοντας έτσι συνέχεια – προαναγγέλλοντας, μάλιστα, και επόμενα «επεισόδια» στην εξελισσόμενη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια διαδικασία επιλεκτικής παρουσίασης-αξιοποίησης πολύτιμου αρχειακού υλικού που βρίσκεται στη διάθεση της πολιτικής διεύθυνσης του Κοινοβουλίου.

«Παραδίδουμε τρία κείμενα που ήταν μέρος αυτού του αρχείου», είπε ο κ. Ν. Βούτσης στους δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντάς τα «εμβληματικά»: Το πρώτο είναι τηλεγράφημα του βουλευτή Θεσσαλονίκης της Ενωσης Κέντρου Λ. Λασκαρίδη προς τον τότε πρόεδρο της Βουλής για ύποπτες κινήσεις στρατιωτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα τον Μάρτιο του 1967, λίγο πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές και το πραξικόπημα του Γ. Παπαδόπουλου. Το δεύτερο είναι κοινοποίηση, στο «υπουργικό συμβούλιο» των δικτατόρων, απόφασης του αρχηγού ΓΕΣ για απαγόρευση δίσκων της Μελίνας Μερκούρη. Το τρίτο είναι πρακτικά συνεδρίασης του «υπουργικού συμβουλίου», με ημερομηνία 20 Ιουλίου 1974, όπου αποφασίζεται η κήρυξη «της Γενικής Επιστρατεύσεως της χώρας» και Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με τις υπογραφές των συμμετεχόντων στο υπουργικό συμβούλιο. «Πρόκειται για τρία εμβληματικά κείμενα τα οποία σας παραδίδουμε εκπληρώνοντας και με αυτόν τον τρόπο την ηθική, ιστορική και πολιτική υποχρέωσή μας, ώστε αυτά τα γεγονότα, με τα μηνύματα που έχουν κάθε φορά για το σήμερα και το αύριο, να δίνονται στη δημοσιότητα για το καλό της Δημοκρατίας», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο με καθυστέρηση –τότε– οκτώ μηνών, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε πως είχε βρεθεί πλούσιο αρχειακό υλικό σε ένα έως τότε «μυστικό» δωμάτιο του μεγάρου του Κοινοβουλίου, προκαλώντας και σε εκείνη την περίπτωση πολλά ερωτήματα αναφορικά με τις διαδικασίες που επελέγησαν ως προς τη γνωστοποίηση του θέματος (υπενθυμίζεται πως τα κόμματα δεν είχαν λάβει έγκαιρη ενημέρωση για το αποκαλυφθέν υλικό), όπως επίσης και για τον τρόπο έρευνάς του και αξιοποίησής του.

Ψηφιοποίηση

«Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσουν οι τέσσερις πρώτοι πολυσέλιδοι τόμοι που αφορούν στον φάκελο της Κύπρου. Είναι τα αυθεντικά ντοκουμέντα που είχαν συλλεγεί από την Εξεταστική Επιτροπή του 1986 έως Οκτώβριο 1988», προσέθεσε χθες ο κ. Βούτσης, σημειώνοντας ότι «θα ακολουθήσουν ενδεχομένως μερικές δεκάδες από τόμους πάλι πολυσέλιδους τους επόμενους μήνες». Για να υπενθυμίσει πως υπάρχει σε εξέλιξη συνεννόηση της Βουλής των Ελλήνων με τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου για την ψηφιοποίηση, μελέτη και δημοσιοποίηση του σχετικού αρχειακού υλικού.

«Η Βουλή τότε ήταν θέατρο κάποιων εξελίξεων γιατί εδώ γίνονταν και τα υπουργικά συμβούλια της χούντας. Πριν ενάμιση χρόνο είχαμε πρόσβαση για πρώτη φορά στα αρχεία αυτών των συμβουλίων – τεράστιος όγκος που οι επιστήμονες επιχειρούν να βάλουν σε μία σειρά για να αξιοποιηθεί», ανέφερε σε άλλο σημείο, παραπέμποντας στο προαναφερθέν συμβάν του «μυστικού δωματίου».

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Βούτσης ανέφερε σχετικά: «Το υλικό που θα δημοσιευθεί θα είναι συνολικά 32 τόμοι των 500 ή 600 σελίδων ο καθένας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT