Αρχέγονες πρακτικές κατά των μεγάλων δασικών πυρκαγιών

Αρχέγονες πρακτικές κατά των μεγάλων δασικών πυρκαγιών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από δασικές πυρκαγιές πρέπει να υιοθετήσουν αρχέγονες πρακτικές, τις οποίες εφήρμοζαν οι αυτόχθονες. Αυτό δήλωσαν ερευνητές τη Δευτέρα μετά τις εκατοντάδες φωτιές που κατακαίουν το βόρειο ημισφαίριο από άκρη σε άκρη. Το φετινό καλοκαίρι, ο «πύρινος εφιάλτης» (σε Ελλάδα, τις ΗΠΑ κ.α.) οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους και εκτόπισε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους.

«Οι υπηρεσίες πυρόσβεσης πρέπει να συνεργάζονται με τις κοινότητες των αυτοχθόνων, που εφήρμοζαν τεχνικές για χιλιάδες χρόνια, προκειμένου να συντηρήσουν τις γαίες τους, αποτρέποντας έτσι μεγάλες πυρκαγιές», αναφέρει έκθεση του Ιδρύματος Prisma, μιας ερευνητικής ομάδας που εδρεύει στο Ελ Σαλβαδόρ. «Τα καλύτερα εργαλεία πυρόσβεσης στον κόσμο δεν μπορούν να σταματήσουν τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές. Ενα αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών είναι η γνώση», αναφέρει η έκθεση.

Πρακτικές και γνώση

Οι αυτόχθονες, οι οποίοι διαχειρίζονται 9.000 εκατομμύρια στρέμματα σε όλον τον κόσμο, διαθέτουν «πολύ εξελιγμένες» πρακτικές και γνώση διαχείρισης των πυρκαγιών, σύμφωνα με την έκθεση. Οι ομάδες αυτές ανάβουν επίτηδες μικρές φωτιές ολόκληρο τον χρόνο, κάτι που μειώνει την ποσότητα καύσιμης ύλης, αποτρέποντας τις δασικές πυρκαγιές από το να επεκτείνονται γρήγορα. «Μικρές ελεγχόμενες πυρκαγιές μπορούν να μειώσουν τις συνέπειες και την απειλή των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών», επεξηγεί ο ερευνητής Αντριου Ντέιβις, μιλώντας στο Ιδρυμα Thomson Reuters.

Στη σαβάνα της Βραζιλίας, ο αριθμός των πυρκαγιών κατά την εποχή της ξηρασίας μειώθηκε κατά 57% όταν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής άρχισαν να συνεργάζονται με τις φυλές των αυτοχθόνων, σύμφωνα με το Ιδρυμα Ρrisma. Η δασική υπηρεσία των ΗΠΑ δημιούργησε πέρυσι μία κοινοπραξία με τη φυλή Γιαρόκ, στη βόρεια Καλιφόρνια, μετά τη δασική πυρκαγιά που σκότωσε 43 ανθρώπους. Η φυλή Γιαρόκ χρησιμοποιεί ελεγχόμενες πυρκαγιές για να προστατεύσει τους οικισμούς της από μεγαλύτερες φωτιές και η έκθεση στη ζέστη κάνει τις φυτείες της πιο ανθεκτικές στην ξηρασία, τονίζει ο Φρανκ Λέικ, οικολόγος των αυτοχθόνων Αμερικανών. «Η φωτιά είναι φάρμακο. Αυτό το αρχέγονο μάθημα βρίσκει εφαρμογές στις σύγχρονες συνθήκες και καταστάσεις», δήλωσε.

Οι φωτιές σήμερα καταναλώνουν περισσότερο από τον μισό ετήσιο προϋπολογισμό της δασικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για τα εθνικά δάση και τους βοσκοτόπους, και μπορεί να υπερβεί το 67% μέχρι το 2025, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας που συντάχθηκε το 2015. Το 1995 για την πυρόσβεση χρειάστηκε το 16% του ετήσιου προϋπολογισμού της δασικής υπηρεσίας, ενώ αυτό το ποσοστό έφτασε το 50% το 2015, σύμφωνα με την έκθεση.

Παρά τους πόρους για την πυρόσβεση, η Καλιφόρνια βίωσε τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην ιστορία της αυτό το καλοκαίρι.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT