Μυστήριο με την «ανταρσία» στο τουρκικό γεωτρύπανο

Μυστήριο με την «ανταρσία» στο τουρκικό γεωτρύπανο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς επιστημονικό προσωπικό και τεχνογνωσία κινδυνεύει να μείνει το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας «Φατίχ», κάτι που εκ των πραγμάτων θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητά του να προχωρήσει στις εξαγγελθείσες από την Αγκυρα γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εξαμελής, υπό νορβηγικό συντονισμό, επιστημονική ομάδα του «Φατίχ» τελεί υπό παραίτηση, για λόγους οι οποίοι δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νορβηγική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις προς τις εταιρείες που έχουν μισθώσει στην Τουρκία τα τρία βοηθητικά πλοία που θα συνοδεύουν το «Φατίχ» στις επιχειρήσεις γεωτρήσεων οι οποίες έχουν προαναγγελθεί. Υπό αυτές τις συνθήκες, μοιάζει εξαιρετικά αμφίβολο το αν θα γίνουν γεωτρήσεις τον επόμενο μήνα στην Ανατολική Μεσόγειο. Με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, το «Φατίχ» μπορεί, στην καλύτερη περίπτωση, να πλεύσει αβλαβώς, δίχως όμως να μπορεί να χρησιμοποιήσει το γεωτρύπανο που φέρει. Η συγκεκριμένη εξέλιξη καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι εκπρόσωποι των εταιρειών (ExxonMobil και Total), που θα προχωρήσουν το ερχόμενο δίμηνο σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν κανονικά με τον προγραμματισμό τους. Το συγκεκριμένο γεγονός προκύπτει και από την εμφατική στρατιωτική παρουσία Αμερικανών και Γάλλων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Κυπριακό

Είναι, επίσης, σαφές ότι παράλληλα με τις γεωτρήσεις ο διεθνής παράγων επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό. Δίχως άλλο, το συγκεκριμένο ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος στη συζήτηση που θα έχουν μεθαύριο στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από τη συνάντηση των δύο ηγετών, αλλά, κυρίως, από τη γενικότερη κινητοποίηση του ΟΗΕ για το θέμα, δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερες προσδοκίες. Η Τουρκία έχει σοβαρότατα προβλήματα με την οικονομία, ανοικτά μέτωπα στη Συρία και «παγωμένες» τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ και η Ελλάδα διανύει προεκλογικό έτος. Δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι και η τρίτη εκ των εγγυητριών δυνάμεων της Κύπρου, η Βρετανία, διανύει φάση εσωστρέφειας λόγω των συζητήσεων για το Brexit που έχουν δημιουργήσει κλυδωνισμούς στη συντηρητική κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT