Bild: 376 δισ. αξιώνει η Αθήνα από το Βερολίνο

Bild: 376 δισ. αξιώνει η Αθήνα από το Βερολίνο

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απαίτηση των γερμανικών αποζημιώσεων αναμένεται να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της επικείμενης συνάντησης του προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που επικαλούνται σχετική έκθεση της ελληνικής Βουλής. 

Προ ημερών το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» έγραψε πως το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση σύμφωνα με την οποία «οι Ελληνες ζητούν να λάβουν το ποσό των 269,5 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Στην έκθεση εγείρονται μεταξύ άλλων απαιτήσεις που αφορούν σε αποζημιώσεις ύψους 10,3 δισ. ευρώ για τα δάνεια που η Ελλάδα υποχρεούταν να καταβάλει στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της τετράχρονης κατοχής. 

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, «η έκθεση ήταν έτοιμη από τον Αύγουστο του 2016, αλλά έμεινε στο συρτάρι όσο οι Ελληνες λάμβαναν ακόμη δάνεια έκτακτης ανάγκης από άλλες χώρες της ΕΕ».

Μετά τη λήξη του τρίτου και τελευταίου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα στα τέλη Αυγούστου, η στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα άλλαξε ραγδαία αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα.

Ωστόσο, σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild κυκλοφόρησε με το σχόλιο ότι «οι Ελληνες θα σερβίρουν αύριο στον Στάινμαγερ τον λογαριασμό» και τονίζει  ότι το ποσό που διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση ανέρχεται τελικά στα 376 δισ. ευρώ επικαλούμενο δηλώσεις του προέδρου της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη. Ο τελευταίος υπογραμμίζει, σύμφωνα με την Bild, ότι το τελικό ποσό που ζητούν οι Ελληνες από τους Γερμανούς ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις των συνολικά 280 δισ. ευρώ. 

Σε δηλώσεις του προ ημερών και σε άλλα γερμανικά μέσα ο κ. Μηταφίδης είχε υπογραμμίσει ότι «η χρονική περίοδος για τις αποζημιώσεις είναι η σωστή. Δεν υπάρχουν νομικά όρια στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και όσα απαιτούνται στην έκθεση είναι πλήρως δικαιολογημένα – ιστορικά, πολιτικά και νομικά».

«Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων θα πρέπει να τεθεί σε κάθε περίπτωση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να διευκρινιστεί αυτό το ζήτημα (…) Για εμάς δεν υπάρχει προθεσμία παραγραφής για να διεκδικήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις», τόνισε στη Bild.

Στο πλαίσιο αυτό, το γερμανικό δημοσίευμα παραθέτει τις απαιτήσεις που εγείρει η Βουλή σύμφωνα με την επίμαχη έκθεση. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι ζητά 171,4 δισ. ευρώ που σχετίζονται με την καταστροφή της ελληνικής υποδομής κατά τη διάρκεια του πολέμου. 10,3 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για τα κατοχικά δάνεια, 33,8 δισ. ευρώ για περαιτέρω απώλειες κρατικών πόρων (πετρέλαιο, άλλοι πόροι, γεωργία) από το 1940 έως το 1944 και 53,8 δισ. ευρώ ως αντιστάθμισμα για τις απώλειες παραγωγής στη βιομηχανία. 

Εκτός από τις απαιτήσεις του ελληνικού κράτους, η έκθεση αναφέρει επίσης για πρώτη φορά και ατομικές αξιώσεις. Η επιτροπή αναφέρει δύο πιθανές εκδοχές: είτε την αποζημίωση για τους συγγενείς των 120.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο ή σε αυτούς που άφησαν την τελευταία τους πνοή σε στρατόπεδα. Η συνολική αποζημίωση ανέρχεται στα 15,1 δισ. ευρώ.

Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ιδιωτική αποζημίωση όλων των πολιτών που σκοτώθηκαν την περίοδο της κατοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, το δημοσίευμα παραθέτει τα στοιχεία της διάσκεψης του Παρισιού του 1946, σύμφωνα με τα οποία 558.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 880.000 είχαν κριθεί ανίκανοι προς εργασία λόγω τραυματισμών. Οι αποζημιώσεις στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών ανέρχονται συνολικά στα 107,2 δισ. ευρώ.

Στόχος το Διεθνές Δικαστήριο

Η επικύρωση της έκθεσης αποτελεί μόλις το πρώτο στάδιο της εκστρατείας της Ελλάδας, ανέφερε προ ημερών το περιοδικό Der Spiegel. 

«Oι Ελληνες επιθυμούν τα επιχειρήματά τους να κάνουν τον γύρο του κόσμού. Να παρουσιαστούν στη Γερμανία, στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Ευρωπαικό Συμβούλιο και στα Ηνωμένα Εθνη», γράφει χαρακτηριστικά υπονοώντας ότι αυτό αποτελεί τη δεύτερη φάση της ελληνικής στρατηγικής. 

Στην τρίτη φάση, η Ελλάδα θα εγείρει τα αιτήματά της – πιθανώς με τη μορφή  προφορικής σημείωσης στην οποία θα καλείται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την απαίτηση των αποζημιώσεων. Μια ενδεχόμενη απόρριψη του εν λόγω αιτήματος από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας μπορεί να ανοίξει το δικαστικό δρόμο ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με Ελληνες νομικούς που επικαλείται το περιοδικό. 

Να σημειωθεί ότι η Γερμανία θεωρεί το Διεθνές Δικαστήριο αποκλειστικά αρμόδιο για νομικές διαφορές που διεξήχθησαν μετά την 1η Μαΐου του 2008. Ωστόσο, σε περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα της Ελλάδας, η Αθήνα μπορεί να αμφισβητήσει αυτήν την πράξη ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Με πληροφορίες από Bild, Der Spiegel 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT