Συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, ειδικά στις τραπεζικές μετοχές, ήταν η χθεσινή στο ελληνικό Χρηματιστήριο, η οποία ξεκίνησε αρνητικά και στη συνέχεια σημειώθηκε ανάκαμψη με κέρδη άνω του 1% τα οποία και χάθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά το τελευταίο δίωρο. Η αγορά δείχνει αδύναμη να κινητοποιήσει μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια «βγάζοντας» μια διατηρήσιμη αντίδραση, και, αντίθετα, με τα ενδοσυνεδριακά πάνω-κάτω, δημιουργεί έδαφος για βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές κινήσεις. Ο χαμηλός τζίρος μαρτυράει απόλυτα την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος και την άκαμπτη επιφυλακτική στάση των ξένων χαρτοφυλακίων, παρά τη βελτίωση στην αγορά ομολόγων και τα θετικά σχόλια του Μάριο Ντράγκι για τη μείωση του spread με την Ιταλία. Η «χαμένη» ευκαιρία του Χ.Α. να επιβιβαστεί στο τρένο του ράλι των διεθνών αγορών το περασμένο διάστημα και η αδυναμία του να αυτονομηθεί οδηγούν σε μια δύσκολη περίοδο για τη συνέχεια, με τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία να έχουν μπει σε μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας και αβεβαιότητας, αφήνοντας πίσω τις ημέρες της ισχυρής και αδιάκοπης bull market.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 633,46 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε το +1,26%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,04% στις 1.670,09 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,86% στις 522,20 μονάδες (ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε το +5,30%) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι διακυμάνσεις στις ελληνικές τράπεζες ήταν εξαιρετικά ισχυρές, με τη μετοχή της Alpha Bank να κινείται από το +7% περίπου στο -1,82% στη συνέχεια και στο +2,30% στο κλείσιμο, και τη Eurobank από περίπου το +5% να «βουτάει» στη συνέχεια έως το -3%, για να κλείσει με πτώση 1,79%. Η Εθνική, η οποία έκλεισε στο -0,07%, κινήθηκε μεταξύ του +3,38% και του -3,05% και η Πειραιώς (κλείσιμο +3,48%), από το +5,89% είχε βρεθεί στο -2,16%.
Μία-δύο ημέρες τεχνικής αντίδρασης στο ελληνικό Χρηματιστήριο δεν φέρνουν την άνοιξη στη χρηματαγορά ούτε στην ελληνική οικονομία, όπως σημειώνει ο κ. Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον γίνονται ολοένα και πιο εμφανή, επηρεάζοντας αρνητικά την αδύναμη ελληνική οικονομία και χρηματαγορά, ενώ ο δείκτης των τραπεζών, παρά την πρόσφατη αντίδραση, έχει μπροστά του περαιτέρω ταλαιπωρία, έχοντας διασπάσει σημαντικές τεχνικές στηρίξεις.