Για εκλογικό σύστημα που δεν θα επιτρέπει την επίτευξη αυτοδύναμων κυβερνήσεων με ποσοστά κάτω του 44% ή 45 % έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, περιγράφοντας την σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Εκκλησία, σημείωσε ότι οι 10.000 θέσεις στο Δημόσιο που θα προκύψουν από την αποδέσμευση ισάριθμου αριθμού κληρικών από τον ελληνικό προϋπολογισμό, θα προκηρυχθούν μέσα στο 2019 ώστε να αρχίσουν να καλύπτονται από το 2020.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» ο κ. Τσίπρας επίσης ανέφερε:
«Αλλάζουν πολλά στις σχέσεις μας με την Εκκλησία, ενδεχομένως όχι όλα, αλλά είναι ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός. Λύνουμε προβλήματα που εκκρεμούν από τη δεκαετία του 1920». Και πρόσθεσε:
«Κάναμε όλοι ένα βήμα πίσω. Εμείς αναγνωρίζουμε ως Πολιτεία ότι πήραμε εκκλησιαστική περιουσία σε τίμημα που υπολείπεται της πραγματικής. Και εφόσον το αναγνωρίζουμε αυτό, λέμε ότι από εδώ και στο εξής θα δίνουμε ένα επίδομα στην Εκκλησία που θα ισούται με το ποσό που σήμερα δίνεται για τη μισθοδοσία των κληρικών».
«Από την πλευρά της», διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, «η εκκλησία θα αποδεσμεύσει τους ιερείς της από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και θα αναγνωρίσει ότι δεν έχει καμία αξίωση επί της περιουσίας. Η λύση αυτή δίνει τη δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει σε 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο σε τομείς όπου έχουμε ανάγκη, οι θέσεις των οποίων θα προκηρυχθούν από το 2019 για να αρχίσουν να καλύπτονται το 2020».
Οσον αφορά στη χρηματοδότηση της επιδότησης, ο κ. Τσίπρας είπε: «Φτιάχνουμε επίσης το Ταμείο Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Από την αξιοποίηση αυτή υπολογίζουμε ότι μέχρι το 2030 το κράτος θα καλύπτει όλο ή μεγάλο μέρος της επιδότησης».
Επιπλέον ο κ. Τσίπρας ανέφερε:
Για την προεργασία της συμφωνίας με την Εκκλησία
«Όταν μετά από 79 χρόνια βρίσκεις μια λύση που κανείς δεν κατάφερε είναι ένα θαύμα. Χρειάστηκαν τρία χρόνια προεργασίας για την συμφωνία με την εκκλησία»
Για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας
«Στόχος μας είναι να ‘εκβιάσουμε’ τη συναίνεση. Ο στόχος μας δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον ΠτΔ, δεν είναι ώριμο, θέλουμε να μείνουμε στο μοντέλο της προεδρευόμενης δημοκρατίας, όπου οι εξουσίες είναι στο Κοινοβούλιο. Βασική μας σκέψη είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του ΠτΔ από την κοινοβουλευτική περίοδο».
Για το εκλογικό σύστημα
Εμείς και στις προτάσεις μας στο σύστημα προτείνουμε αναλογία της ψήφου με τις έδρες στη Βουλή όχι μεγαλύτερη από 10%. Δηλαδή ποσοστό 20% επί των ψήφων θα μπορεί να έχει μέχρι 22% εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο. Αντίστοιχα ποσοστό 40% στον ελληνικό λαό δεν θα μπορεί να δίνει εκπροσώπηση πάνω από το 44% των εδρών στο Κοινοβούλιο. Πρακτικά σημαίνει ότι αυτοδυναμίες δεν θα βγαίνουν με χαμηλότερο ποσοστό από 44 – 45%. Προσανατολιζόμαστε λοιπόν σε ένα εκλογικό σύστημα που ξεχνάει τη λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και μπαίνουμε στην λογική των συνεργασιών.
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων στο σημερινό πολιτικό σύστημα, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και δύο πόλοι, σήμερα είναι Αριστερά-Δεξιά. Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά για να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση», ανέφερε.