Η δράση ρασοφόρου που έγινε «μητροπολίτης»

Η δράση ρασοφόρου που έγινε «μητροπολίτης»

Παρέχει υπηρεσίες κατ’ οίκον, ψάχνει πιστούς μέσω social media, απευθύνεται σε όσους αναζητούν «έναν νέον Χριστόδουλον»

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Νιώθεις αδικημένη που το Αγιον Ορος δεν σου επιτρέπει να το επισκεφθείς; Μη σε νοιάζει! Μπορώ εγώ να σου δώσω τη δυνατότητα να το επισκεφθείς με κρουαζιέρα και να δεις τα μοναστήρια, έστω και εξ αποστάσεως. Για περισσότερες πληροφορίες κάλεσέ με στο… και ετοιμάσου να σαλπάρουμε».

«Αν κάποιοι αναζητάτε έναν νέον Χριστόδουλο στο πρόσωπό μου, τηλεφωνήστε μου στο… Ελέω Θεού Βασιλεύς και Αρχιερεύς Χριστόδουλος».

«Υπηρεσίες κατ’ οίκον εκκλησιαστικής αρωγής και διακονίας προς τον πάσχοντα άνθρωπο. Επισκέπτομαι κατ’ οίκον κάθε ορθόδοξο χριστιανό που επιζητεί το έλεος του Θεού, προσφέροντας μέσω της Ιεροσύνης μου όλα όσα έχει ανάγκη η πάσχουσα ψυχοσωματική υπόσταση του ανθρώπου. Αγιασμό. Ευχέλαιο, Εξομολόγηση, πνευματική καθοδήγηση σε υποψηφίους, νεόνυμφους για έναν επιτυχημένο γάμο, προετοιμασία για την συμμετοχήν σας στον Πασχάλιον Αμνόν της Θείας Κοινωνίας!!!

π. Χριστόδουλος Αρχιμανδρίτης

Κλείνω επισκέψεις εντός Αττικής στο τηλ…».

Τον Ιούνιο του 2017, ένας ρασοφόρος εγκαθίσταται σε παγκάκι έξω από το επισκοπείο της Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, διαμαρτυρόμενος για την άρνηση να του δοθεί ενοριακή θέση και στέγη. Ο τότε μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος με δημόσια παρέμβασή του εξηγεί γιατί ο π. Χριστόδουλος, όπως αποκαλείται ο διαμαρτυρόμενος, «δεν χωράει στο Αίγιο». Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η πρώτη παρουσία του με ράσα στην περιοχή, από την οποία και κατάγεται, είχε γίνει προ τριετίας, όταν εμφανίσθηκε ως προσκυνητής στην Παναγία την Τρυπητή και λιθοβόλησε την εικόνα. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει χειροτονηθεί «από Ελληνα μητροπολίτη εξ Αμερικής με δικαίωμα χειροτονίας από την παληά Τσεχοσλοβακία». «Μήπως είναι “ψευδοπαπάς”;» διερωτάται ο κ. Αμβρόσιος. Και προσθέτει ότι «κάποιες αδέσποτες φήμες λέγουν ότι υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό, απ’ όπου όμως τον έδιωξαν “πυξ-λαξ”! Από το Αίγιο έφυγε και μετέβη στο Αγιον Ορος, όπου και έγινε μοναχός. Εκεί, λοιπόν, έζησε μερικά χρόνια, αλλά κατά το έτος 2010 τον απομάκρυναν διά της βίας από το Αγιον Ορος, θα λέγαμε ότι “τον έδιωξαν με τις κλωτσιές”. Δεν έχει το δικαίωμα να ξαναγυρίσει εκεί. Εκτοτε, λοιπόν, έγινε τυχοδιώκτης!».

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει χειροτονηθεί «από Ελληνα μητροπολίτη εξ Αμερικής με δικαίωμα χειροτονίας από την παληά Τσεχοσλοβακία».

Της διαμαρτυρίας έξω από το επισκοπείο είχε προηγηθεί «κατάληψη» από τον αυτοαποκαλούμενο π. Χριστόδουλο ιδιωτικού παρεκκλησίου στο χωριό Κρήνη Αιγιαλείας. Οταν ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης του παρεκκλησίου ρώτησε στη μητρόπολη για τον φερόμενο ως κληρικό, «δηλώσαμε απεριφράστως ότι ο π. Χριστόδουλος δεν έχει κανονική χειροτονία, και άρα δεν μπορεί να παραμείνει και να τελεί τη θεία λειτουργία στο παρεκκλήσιό του».

Με τη διαμαρτυρία στο Αίγιο να μην αποφέρει καρπούς, ο εμφανιζόμενος ως αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος τον Αύγουστο του 2017 βρίσκεται στο Αγρίνιο, όπου στήνει σκηνή στην πλατεία Σιντριβανιού και ζητάει από την εκεί μητρόπολη να τοποθετηθεί σε κάποιο μοναστήρι. Ευαισθητοποιημένος από το θέαμα του άστεγου ρασοφόρου, κάτοικος της πόλης τού προσφέρει στέγη και τροφή. Το αίτημά του απορρίπτεται από τη μητρόπολη, ενώ και πάλι ανακύπτουν ερωτήματα για το αφήγημά του περί χειροτονίας από εξ Αμερικής επίσκοπο.

Τα χρόνια που ακολουθούν, ο ρασοφόρος συνεχίζει να κινείται στην ευρύτερη περιοχή, δηλώνοντας ιερωμένος, τελώντας μυστήρια, αφορισμούς, εκτοξεύοντας κατάρες κατά δημοσίων προσώπων. Η Μητρόπολη Αιγιαλείας έχει κατ’ επανάληψιν εκδώσει ανακοινώσεις, προειδοποιώντας τους πιστούς ότι δεν πρόκειται για κανονικό ιερωμένο. Ο ίδιος, που στο ενδιάμεσο έχει… αναβαθμισθεί και αυτοαποκαλείται μητροπολίτης, εμφανίζεται κατά περιόδους στην Αθήνα. Στην περιοχή του Ευαγγελισμού διένειμε φυλλάδια για διοργάνωση εκδρομών για γυναίκες στο Αγιον Ορος, αλλά και για κατ’ οίκον επισκέψεις σε πιστούς. Παράλληλα, με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθεί να προσεγγίσει πιστούς, εκμεταλλευόμενος το θρησκευτικό συναίσθημα. Μάλιστα, σε μία από αυτές απευθύνεται σε όσους αναζητούν «έναν νέον Χριστόδουλον» δικαιώνοντας εκείνους που θεωρούν πως επέλεξε αυτό το όνομα για να παραπέμπει στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο.

Τι ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος

Τα έργα και οι ημέρες του ρασοφόρου αυτοαποκαλούμενου μητροπολίτη απασχόλησαν την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι «ρασοφόρος με το κοσμικό όνομα Νικόλαος Διαμαντόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στο Διαδίκτυο και αυτοπροβάλλεται ως “Μητροπολίτης Χριστόδουλος”, φέροντας μάλιστα και τα διακριτικά διάσημα του Επισκόπου, δεν ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος, δεν είναι κανονικός επίσκοπος ή Μητροπολίτης, ούτε καν Ιερεύς ή Διάκονος και, συνεπώς, οποιοδήποτε ιερό Μυστήριο “τελεί” είναι άκυρο». Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι, όπως ενημέρωσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, τον περασμένο Ιανουάριο ο εν λόγω ρασοφόρος καταδικάσθηκε για α) αντιποίηση εκκλησιαστικής αρχής και σχήματος, β) αντιποίηση εκκλησιαστικής αρχής κατ’ εξακολούθηση και γ) εξύβριση. 
«Κατόπιν τούτων, καλούνται όλα τα μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος να απέχουν οποιασδήποτε εκκλησιαστικής κοινωνίας με τον ως είρηται ρασοφόρο», καταλήγει η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή