ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την απόφαση του Λευκού Οίκου να παράσχει επιχειρησιακή υποστήριξη στον γαλλικό στρατό στην Αφρική ανακοίνωσε το φθινόπωρο ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν. Οι ΗΠΑ αξιοποιούν έκτοτε το δορυφορικό τους δίκτυο, προσφέροντας ενημέρωση στους Γάλλους, ενώ αμερικανικά αεροσκάφη έχουν αναλάβει τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα, τις ιατρικές πτήσεις και άλλες επιχειρήσεις υποστήριξης των γαλλικών ειδικών δυνάμεων στην Αφρική.
Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης Μπάιντεν ακολουθεί μία από τις εντονότερες διπλωματικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τον Σεπτέμβριο, το Παρίσι ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από την Ουάσιγκτον για πρώτη φορά στην Ιστορία, εξαιτίας της σύναψης συμφωνίας ΗΠΑ – Αυστραλίας για την κατασκευή υποβρυχίων, συμβόλαιο που επρόκειτο να ανατεθεί στη Γαλλία.
Για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με το Παρίσι, προσέφεραν τεχνολογική βοήθεια στη γαλλική αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Σαχέλ.
Σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με το Παρίσι, οι ΗΠΑ προσέφεραν τεχνολογική βοήθεια στη γαλλική αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην περιοχή του Σαχέλ. «Η Γαλλία έχει ιστορική παρουσία στην περιοχή. Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη γαλλική πολιτική κατά της εξάπλωσης της τρομοκρατίας», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Το περιστατικό αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση Μπάιντεν στη διατήρηση καλών σχέσεων με συμμάχους, και στις επικρίσεις που δέχθηκε για τις διπλωματικές αστοχίες της απέναντι στη Γαλλία. «Το γεγονός ότι τα θαλασσώσαμε στο θέμα των υποβρυχίων μάς έκανε να αναζητούμε εναγωνίως τρόπο για να επιδιορθώσουμε τη σχέση μας με τη Γαλλία. Η απόφαση του Μπάιντεν να βοηθήσει τη Γαλλία υποχρέωσε τις αμερικανικές υπηρεσίες σε ταχεία, αλλά ριζική, αναδιάρθρωση της αμερικανικής εμπλοκής στις χώρες του Σαχέλ», λέει στην εφημερίδα Washington Post ο αναλυτής Κάμερον Χάτσον. Παρά τη γαλλική επιχείρηση σε Μάλι, Νίγηρα και Καμερούν, όμως, η ισχύς των ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων δεν έχει περιορισθεί. Η δημοτικότητα αυτών των επιχειρήσεων στη Γαλλία βρίσκεται και στο ναδίρ. Το καλοκαίρι, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε την απόσυρση 2.000 ανδρών από την Αφρική και τη μετάθεση του επίκεντρου της γαλλικής παρουσίας στην εκπαίδευση τοπικών δυνάμεων και στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. «Η διακοπή της συνεργασίας ΗΠΑ – Γαλλίας στην Αφρική δεν συμφέρει την Ουάσιγκτον. Η γαλλική στρατηγική στο Σαχέλ αποτυγχάνει εξαιτίας της αδιαφορίας των ηγετών του Μάλι να κάνουν όσα πρέπει. Οσο και να προσπαθούμε, όμως, δεν έχουμε βρει καλύτερες πολιτικές επιλογές από αυτές των Γάλλων», επισημαίνει ο πρώην αναλυτής της CIA Μάικλ Σούρκιν