Αφέλια (χοιρινό με κόκκινο κρασί και κόλιανδρο, από την Κύπρο)

Αφέλια (χοιρινό με κόκκινο κρασί και κόλιανδρο, από την Κύπρο)

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύκολο / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα + 15΄

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 1 κιλό χοιρινή σπάλα, σε κύβους 3-4 εκ.
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 200 ml ξηρό κόκκινο κρασί
  • 2 κουτ. σούπας κόλιανδρος ξερός
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο
  • 50 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε 250 ml νερό, αλατοπίπερο, το σκόρδο και τη δάφνη και μαγειρεύουμε για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά.

Αφαιρούμε το σκόρδο και τη δάφνη και ρίχνουμε τον κόλιανδρο και το κύμινο. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και περιχύνουμε με το κρασί. Προσέχουμε πολύ, γιατί η φωτιά είναι δυνατή και θα αρχίσει αμέσως να κοχλάζει.

Μαγειρεύουμε για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το κρασί.

Συνοδεύουμε με πλιγούρι, που ετοιμάζουμε ως εξής: Ζεσταίνουμε 70 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 250 γρ. πλιγούρι και 50 γρ. φιδέ για 5-6 λεπτά.

Ρίχνουμε 500 ml νερό και 3 ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι και να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Σκορπίζουμε 1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλατοπίπερο και όσο χυμό λεμονιού θέλουμε.

Tι πίνουμε: Το κρασί που βάλαμε στο μαγείρεμα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT