Αποφυλάκιση υπό όρους για 4 της 17Ν

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις πολυϊσοβίτες καταδικασμένοι για τις στυγερές δολοφονίες της 17Ν, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της οργάνωσης Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, μπορούν από αύριο το πρωί να υποβάλουν αίτηση για να βγουν υπό όρους από τις φυλακές, με βάση τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, που ισχύουν ήδη από χθες, 1η Ιουλίου, όπως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, που τις ψήφισε –παρά τις αντιδράσεις– στο παρά πέντε του κλεισίματος της Βουλής. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου κώδικα, που έχουν επικριθεί από εισαγγελείς και νομικούς για ρυθμίσεις οι οποίες βρίσκονται σε εμφανή αναντιστοιχία με το αίσθημα δικαιοσύνης των πολιτών, οι πρωταίτιοι της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν που έχουν καταδίκες πολλές φορές σε ισόβια για τις στυγερές δολοφονίες της οργάνωσης μπορούν να ζητήσουν άμεσα την αποφυλάκισή τους και την κράτησή τους κατ’ οίκον με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Οι νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα δίνουν τη δυνατότητα στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ο οποίος έχει ποινή 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια, να ζητήσει να βγει από τη φυλακή και να κρατείται στο σπίτι του με βραχιολάκι, καθώς το άρθρο 110Α του νέου κώδικα αναγνωρίζει δικαίωμα απόλυσης υπό όρους ακόμα και στους πολυϊσοβίτες, αρκεί να έχουν μείνει στη φυλακή για 17 χρόνια συνολικά, ανεξάρτητα από το πόσες καταδίκες έχουν σε ισόβια και για ποια αδικήματα.

Πέραν του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, οι νέες διατάξεις δημιουργούν ευνοϊκό έδαφος για να αποφυλακιστούν υπό όρους ο Χριστόδουλος Ξηρός, που έχει ποινή έξι φορές ισόβια και πρόσθετη κάθειρξη 25 χρόνια, ο αδελφός του Σάββας, που έχει ποινή πέντε φορές ισόβια και άλλα 25 χρόνια και ο Βασίλειος Τζωρτζάτος, που έχει ποινή τέσσερις φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη. Ολοι, με βάση τις νέες ρυθμίσεις, μπορούν να ζητήσουν από αύριο να βγουν και να μείνουν με ηλεκτρονική επιτήρηση στο σπίτι τους. Την ίδια δυνατότητα θα έχει στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και συμπληρώνει τα 17 χρόνια μέσα στη φυλακή, και ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Ιδια δικαιώματα

Οπως τονίζουν εισαγγελείς και δικαστές, με το άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα οι πολυϊσοβίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα για την απόλυσή τους από τις φυλακές σε σχέση με τους απλούς ισοβίτες και επιπλέον ο νόμος δεν αξιώνει κάποιες πρόσθετες διασφαλίσεις, όπως η συμπεριφορά τους μέσα στη φυλακή.

Οι νέες ρυθμίσεις, που θεωρούνται από τους δικαστές και τους εισαγγελείς διατάξεις ουσιαστικού δικαίου, επιφέρουν τα ευνοϊκά αποτελέσματά τους ανεξάρτητα από το αν η επόμενη κυβέρνηση τις αλλάξει, εκτός εάν, όπως λένε δικαστικές πηγές, προβλεφθούν άμεσα δικονομικές ρυθμίσεις τέτοιες, που θα μπορούν –στον βαθμό που θα μπορούν– να θεραπεύσουν την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση που επιφυλάσσει ο νέος κώδικας στους καταδικασμένους για δολοφονίες στο πλαίσιο τρομοκρατικής δράσης. Ο νόμος που ίσχυε πριν εξαιρούσε ρητά τους καταδικασμένους για τρομοκρατία από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής επιτήρησης, δηλαδή το βραχιολάκι.

Η πρόβλεψη για αποφυλάκιση υπό όρους των καταδικασμένων για τις στυγερές δολοφονίες της 17Ν δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων για τη σκοπιμότητα και την αιτιολογική βάση της κυβερνητικής απόφασης να μην εξαιρέσει τους καταδικασθέντες της τρομοκρατικής οργάνωσης από τις ευνοϊκές διατάξεις του νέου κώδικα, καθώς, πέραν των έντονων εσωτερικών αντιδράσεων που θα προκληθούν, αναμένονται αντιδράσεις από πρεσβείες χωρών όπως οι ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία, που έχουν θύματα ανάμεσα στους νεκρούς της 17Ν.

Τις έντονες επικρίσεις επιχείρησε να αμβλύνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, υποστηρίζοντας ότι οι νέοι κώδικες προβλέπουν αυστηρότερες προϋποθέσεις για την απόλυση των τρομοκρατών από τις φυλακές. Ειδικότερα αναφέρει ότι το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς προέβλεπε την απόλυσή τους έπειτα από 19 χρόνια, ενώ με τους νέους κώδικες το όριο ανεβαίνει στα 25. Ομως, ο υπουργός δεν αναφέρεται καθόλου στις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα (105 και 110Α) που δίνουν τη δυνατότητα αύριο το πρωί στα φυλακισμένα μέλη της 17Ν να υποβάλουν αίτηση και να ζητήσουν να βγουν με όρους.

Πάντως, έγκυρες νομικές πηγές δήλωναν στην «Κ» πως η επόμενη κυβέρνηση, για να ακυρώσει στην πράξη τις δυνατότητες που δίνει ο νέος Ποινικός Κώδικας, οφείλει να κινηθεί όχι μόνον άμεσα, αλλά κυρίως με συνδυασμό διατάξεων, για να περιορίσει και ουσιαστικά να ανατρέψει το ευνοϊκό για τους τρομοκράτες καθεστώς του νέου κώδικα.

Τέλος, ο εισαγγελέας του Βόλου, σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για χορήγηση νέας άδειας υπήρξε για δεύτερη φορά αρνητικός στην πρότασή του προς το συμβούλιο, υπό το φως των καινούργιων δεδομένων του νέου κώδικα, που μετατρέπει σε πλημμέλημα τα νέα αδικήματα που τον βαρύνουν για ηθική αυτουργία σε στάση κρατουμένων. Την τελική απόφαση θα λάβει αυτές τις ημέρες το δικαστικό συμβούλιο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT