Προσφυγή στο ΣτΕ από ΣΕΒ, βιομηχανικούς συνδέσμους για τριετίες

Προσφυγή στο ΣτΕ από ΣΕΒ, βιομηχανικούς συνδέσμους για τριετίες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε ο ΣΕΒ, σε συνεργασία με περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους, κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού στο σκέλος που αφορά τις τριετίες. Η προσφυγή κατατέθηκε στις 27 Ιουνίου, διαβιβάστηκε στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη Τρίτη 2 Ιουλίου και αναμένεται να εκδικαστεί από το ΣτΕ στις 8 Οκτωβρίου. Η πλευρά των εργοδοτών ζητεί, στην ουσία, την ακύρωση της εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου 2019 , με την οποία δίνονταν οδηγίες για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας. Κι αυτό, γιατί, όπως επισημαίνεται στην προσφυγή, αφενός δεν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία και η εν λόγω εγκύκλιος δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, αφετέρου αλλάζει την ουσία του νόμου 4172/2013, με τον οποίο ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός ως μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς.

Να σημειωθεί ότι τόσο ο ΣΕΒ όσο και η πλειονότητα των υπόλοιπων περιφερειακών συνδέσμων βιομηχάνων με επιστολή τους προς την τότε αρμόδια υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου είχαν επισημάνει την αντίδρασή τους, υποστηρίζοντας τη θέση ότι οι τριετίες δεν αποτελούν μέρος του νόμιμου κατώτατου μισθού για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας μετά τις 14 Φεβρουαρίου 2012. Ζητούσαν δε την έκδοση νεότερης εγκυκλίου, προκειμένου να αρθούν οι βάσιμες αμφιβολίες που δημιούργησε η αρχική εγκύκλιος. Στην προσφυγή τους, δε, επισημαίνουν ότι, στην πράξη, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προχώρησε σε αλλαγή του νόμου, ήτοι νέα νομοθέτηση, μέσω εγκυκλίου. Να σημειωθεί ότι στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας υπάρχει καθορισμός του μισθού με βάση τις τριετίες ως εξής: για τους έχοντες  0-3 έτη προϋπηρεσίας, 650 ευρώ, για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ, για τους έχοντες 6-9 έτη προϋπηρεσίας, 780 ευρώ και για τους έχοντες άνω των 9 ετών προϋπηρεσία, 845 ευρώ. 

Η απόφαση που θα λάβει το ΣτΕ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι σύνδεσμοι στην προσφυγή τους, αφορά κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις που από πλευράς κύκλου εργασιών, προσωπικού και επιχειρησιακών μεγεθών δεν ανήκουν στις λεγόμενες «μεγάλες» και πάντως «εύρωστες» επιχειρήσεις και ήδη αντιμετωπίζουν δυσχέρειες. Αφορά δηλαδή, ιδίως, τις επιχειρήσεις με προσωπικό έως 50 άτομα, στις οποίες ασχολούνται συνολικά 315.610 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθοί, ήτοι ποσοστό 77,13%. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT