Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησής του, παραχώρησε συνέντευξη σε μία από τις πλέον απαιτητικές πολιτικές εκπομπές του BBC, το HARDtalk, απαντώντας παράλληλα σε ερώτημα σχετικό με την παρουσία γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα.
Η δημοσιογράφος Ζεϊνάμπ Μπαντάουι βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και «ανέκρινε» τον πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε σε μία σειρά από δύσκολες ερωτήσεις.
Η παρατήρηση της δημοσιογράφου ήταν ότι παρά το γεγονός πως ο ίδιος είναι ένας κεντρώος πολιτικός και υποστηρικτής της ισότητας μεταξύ των φύλων είναι πολύ λίγες οι γυναίκες στην κυβέρνηση (μόλις δύο υπουργοί και πέντε γυναίκες συνολικά σε ένα κυβερνητικό σχήμα 51 ατόμων).
Greece’s new Prime Minister @kmitsotakis says the reason for the shortage of women in his government is that “they were much more hesitant than men" to join the cabinet pic.twitter.com/7zl4hvXefG
— BBC HARDtalk (@BBCHARDtalk) July 10, 2019
«Δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσες γυναίκες που θα ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με την πολιτική. Θέσαμε μια ποσόστωση, 40% των υποψηφίων μας ήταν γυναίκες, το οποίο είναι ένα μεγάλο βήμα, αλλά αν δείτε τη σύνθεση του κοινοβουλίου δεν έχουμε γυναίκες στο 40%» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.
Στην παρατήρηση ότι ως Πρωθυπουργός έχει τη δύναμη να επιλέξει όποιον θέλει και ότι μάλιστα έβαλε 21 εξωκοινοβουλευτικούς, άρα θα μπορούσε να επιλέξει 21 έμπειρες και ικανές γυναίκες, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:
«Ζήτησα από πολλές γυναίκες να μπουν στην κυβέρνηση, αλλά ήταν πολύ πιο διστακτικές να το κάνουν από τους άνδρες» και πρόσθεσε: «Δεν είμαι χαρούμενος από την αναλογία των φύλων στην κυβέρνησή. Το αναγνωρίζω. Έχουμε όμως εξαιρετικά ικανές γυναίκες και πιστεύω ότι θα κάνουν καταπληκτική δουλειά. Είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσουν κι άλλες γυναίκες να μπουν στην κυβέρνηση, όταν θα έχουμε τον πρώτο ανασχηματισμό».
«Κανενός είδους περικοπή στο ασφαλιστικό μας σύστημα»
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η εδραίωση της αξιοπιστίας της χώρας θα ανοίξει τον δρόμο στην διαπραγμάτευση για τη μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ.
Ερωτηθείς για το αν το φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης των φόρων που θα υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση, θέτει σε κίνδυνο τα κοινωνικά επιδόματα και τις συντάξεις, ο πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας πως «κανένας δεν μιλάει για κανενός είδους περικοπή στο ασφαλιστικό μας σύστημα».
«Ο πρώτος γύρος μείωσης των φόρων και της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ, θα συμβεί την 1η Ιανουαρίου του 2020. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο ώστε να γίνει πράξη στον Προϋπολογισμό του 2020» πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για την εικόνα που θα ήθελε να αντανακλά η Ελλάδα στο εξωτερικό σε τρία χρόνια από σήμερα, το 2021, σημείωσε πως στόχος του είναι η Ελλάδα να αποπνέει «δυναμισμό και αισιοδοξία, με μία ισχυρή Ομογένεια που θα στηρίζει τη χώρα» και ανέφερε πως θέλει η Ελλάδα «να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου και να πάψει να θεωρείται φορέας των προβλημάτων που χαρακτηρίζουν την Ευρώπη».