ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Γερμανίδα πολιτικός Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που αναλαμβάνει τα ηνία της Ε.Ε. Στην ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η μέχρι πρότινος υπουργός Αμύνης της Γερμανίας απέσπασε οριακή πλειοψηφία (383 από τις 751 ψήφους), η οποία της επιτρέπει να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και από 1η Νοεμβρίου να μετακομίσει στον 13ο όροφο του Βerlaymont, του αρχηγείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
H πλειοψηφία υπέρ της είναι η μικρότερη που έχει συγκεντρώσει πρόεδρος της Επιτροπής από το 2008, όταν η συνθήκη της Λισσαβώνας έδωσε στο Ευρωκοινοβούλιο τον τελευταίο λόγο για τον διορισμό αυτό.
Χωρίς να αποκτήσει τη στήριξη όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, η Φον ντερ Λάιεν, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναγκάστηκε να δεχθεί και τη στήριξη αντιευρωπαϊκών και ακροδεξιών ευρωβουλευτών από την Ιταλία, Πολωνία και την Ουγγαρία, κάτι που μπορεί να της δημιουργήσει προβλήματα στη θητεία της. Η μικρή πλειοψηφία που έλαβε επίσης υπογραμμίζει και τη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει η ίδια όταν θα ζητηθεί η ψήφος του Ευρωκοινοβουλίου σε μία σειρά από νόμους.
«Η πιο σημαντική πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας υγιή», είπε στην ομιλία της χθες το πρωί, θέλοντας να δείξει ποια θα είναι η βασική της προτεραιότητα τα επόμενα πέντε χρόνια. Με μεγάλη άνεση, εναλλάσσοντας τη γλώσσα της από αγγλικά σε γαλλικά και γερμανικά, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι θα προτείνει να μετατραπεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε τράπεζα που θα χρηματοδοτεί δράσεις για το κλίμα.
Η ίδια τόνισε ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από εδώ και εμπρός θα υπάρχει ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών. «Ακριβώς πριν από 40 χρόνια, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Σιμόν Βέιλ, είχε εκλεγεί παρουσιάζοντας το όραμα της για μία Ενωμένη Ευρώπη» είπε η Φον ντερ Λάιεν. «Σαράντα χρόνια αργότερα, με μεγάλη τιμή μία γυναίκα είναι υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Συγχρόνως, επιτέθηκε στους διεθνείς γίγαντες της τεχνολογίας που «κοροϊδεύουν» το ευρωπαϊκό φορολογικό σύστημα, όπως είπε, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός ευρωπαϊκού συστήματος αντασφάλισης των ταμείων ανεργίας. Μέσα στις προτάσεις συμπεριλαμβάνονται η θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και ο τριπλασιασμός του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα φοιτητικών ανταλλαγών Erasmus+. Η ίδια τόνισε ότι θα πρέπει να οργανωθεί μία διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης μέχρι το 2020, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και σε αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών. Επίσης, ζήτησε μόνιμο σώμα 10.000 συνοριοφυλάκων από το 2024 αντί για το 2027 και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ασφάλισης καταθέσεων.
Η υποψηφιότητά της είχε χωρίσει ακόμα και το κόμμα των Σοσιαλιστών, καθώς ακόμα και οι Γερμανοί ευρωβουλευτές αντιτάχθηκαν στις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Η ίδια υποσχέθηκε την καθιέρωση ενός νέου συστήματος εκλογής του προέδρου της Επιτροπής, ενισχύοντας τον θεσμό Spitetzenkandidaten και θέλοντας να «καλοπιάσει» τους ευρωβουλευτές υποσχέθηκε πως οι εισηγήσεις που θα έχουν πλειοψηφία θα γίνονται νομοθετική πράξη.