Στα 2 δισ. παραμένουν τα χρέη του Δημοσίου

Στα 2 δισ. παραμένουν τα χρέη του Δημοσίου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κολλημένα» στα επίπεδα των 2-2,2 δισ. ευρώ είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου από τα τέλη του 2018. Παρά τις συστάσεις των επικεφαλής του Εurogroup Μ. Σεντένο και του EWG Χανς Φάιλμπριφ, η πληρωμή των προμηθευτών του Δημοσίου φαίνεται πως είναι κάτι που θα τραβήξει για καιρό ακόμη, με αποτέλεσμα να χαθεί και ο νέος στόχος για μηδενισμό των οφειλών έως το τέλος του έτους. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι τα χρέη θα είχαν μηδενισθεί στα τέλη του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του έτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες είναι οριακά μειωμένες κατά 9 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 1,686 δισ. ευρώ από 1,695 δισ. ευρώ τον Μάιο. Εάν συνυπολογιστούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, το συνολικό χρέος προς τους ιδιώτες φθάνει τα 2,179 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες οφειλές αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία με 594 εκατ. ευρώ (από 602 εκατ. ευρώ τον Μάιο) και τα νοσοκομεία με 546 εκατ. ευρώ (από 531 εκατ. ευρώ τον Μάιο). Ειδικά για τους ασφαλιστικούς φορείς, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ (από 196 εκατ. ευρώ τον Μάιο) και των λοιπών φορέων σε 393 εκατ. ευρώ (από 406 εκατ. ευρώ τον Μάιο). Οπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ είναι σε μεικτή βάση, καθώς στις πρώτες συμπεριλαμβάνονται απαιτήσεις από clawback που δεν έχουν ακόμη συμψηφιστεί και σε εκείνες του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβάνονται απαιτήσεις από rebate και clawback που επίσης δεν έχουν συμψηφιστεί ακόμη. Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται ως εξής:

• 64 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία.

• 213 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

• 594 εκατ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.

• 546 εκατομμύρια είναι οι οφειλές των νοσοκομείων, από 294 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2018.

• 269 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα, από 300 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη του 2018.

• 493 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Σημειώνεται ότι ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης είχε ζητήσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο να εξεταστεί για ποιο λόγο το ελληνικό Δημόσιο δημιουργεί ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν μπορεί να τις εκκαθαρίσει. Αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι για περισσότερες από τις μισές ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν ευθύνεται το Δημόσιο. Μεγάλο κομμάτι τους είναι αντικείμενο δικαστικής διαμάχης. Ωστόσο, τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα, δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.

Υπενθυμίζεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης) που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (ατομικό φύλλο έκπτωσης) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από τον Δεκέμβριο του 2015 και εφεξής οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT