«Απόβαση» προσφύγων και μεταναστών σημειώνεται στο νησί της Λέσβου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες 14 βάρκες στις οποίες επιβαίνουν 500 – 600 άτομα κατέφθασαν χθες το απόγευμα στο νησί με αφετηρία τις ακτές της Τουρκίας.
Οι βάρκες άρχισαν να φθάνουν νωρίς το απόγευμα με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός τόσο στο νησί για την υποδοχή και καταγραφή όσο και στις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η διαχείριση όμως τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων μέσα σε μόλις λίγες ώρες είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς το ΚΥΤ της Μόριας είναι υπερκορεσμένο «φιλοξενώντας» πάνω από 9.000 άτομα ενώ χωρά μόλις 3.000.
Νέοτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ακτή αποβιβάσθηκαν συνολικά 547 άτομα, 177 άνδρες, 124 γυναίκες και 246 παιδιά. Από αυτούς, οι 193 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας και οι υπόλοιποι παρέμειναν στον καταυλισμό της Ύπατης Αρμοστείας στη Συκαμιά, το λεγόμενο «stage 2» με προοπτική να μεταφερθούν στη Μόρια σήμερα, προκειμένου να καταγραφούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή από σήμερα επιχειρούν, πέραν των άλλων, και δυο πλοία τύπου ΠΑΘ του Λιμενικού Σώματος.
Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι από την πλευρά της Τουρκίας υπήρξε μια «χαλαρότητα» για αδιευκρίνιστους λόγους, την οποία εκμεταλλεύτηκαν οι λαθροδιακινητές.
Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στο ΚΥΤ είναι η χθεσινή ανακοίνωση των εργαζομένων, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους «τόσο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, όσο και για τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι γνωστοποιούν την πρόθεσή τους για κινητοποιήσεις με αιτήματα:
– Την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Λέσβου
– Την αύξηση της αστυνομικής δύναμης για την επιτήρηση των χώρων του ΚΥΤ Λέσβου και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των υπηκόων τρίτων χωρών
– Την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας
– Τη μέριμνα για την ενίσχυση του ιατρικού και ψυχοκοινωνικού κλιμακίου του ΚΥΤ
– Τη μέριμνα για συνεργασία της υπηρεσίας με διερμηνείς που θα συνδράμουν στο έργο των εργαζομένων.
Σε πλήρες αδιέξοδο το μεταναστευτικό
Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση των μεταναστευτικών προσφυγικών ροών τον τελευταίο μήνα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου οδήγησε το σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας, που έτσι και αλλιώς βρισκόταν στα όριά του, σε πλήρες αδιέξοδο. Από τις αρχές Αυγούστου περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο έχουν προστεθεί στα ήδη υπερκορεσμένα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή αλλιώς hotspot) των νησιών, καθιστώντας τη διαβίωση των ανθρώπων σε αυτά από άκρως προβληματική έως και επικίνδυνη.
Καθημερινά φθάνουν από την Τουρκία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κατά μέσον όρο 253 άτομα. Πάνω από 24.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω, εκ των οποίων οι 20.000 υπολογίζεται ότι διαμένουν στα ΚΥΤ, τα οποία μπορούν να στεγάσουν το 1/3 εξ αυτών.