Νέες προκλήσεις για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Νέες προκλήσεις για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σελίδα γυρίζει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) καθώς αναλαμβάνει πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ο καθηγητής της Ιατρικής και πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, διαδεχόμενος τον Βασίλη Καρδάση, καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο ίδιο πανεπιστήμιο. «Εχουμε πολύ καλές σχέσεις με τον κ. Ζώρα», δήλωσε χθες στην «Κ» ο κ. Καρδάσης. Αλλωστε, ο ίδιος ήταν αντιπρύτανης του Παν. Κρήτης επί πρυτανείας του κ. Ευριπίδη Στεφάνου, ο οποίος παρέδωσε στον κ. Ζώρα.

Τα τελευταία χρόνια, το ΕΑΠ καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο του αριθμού των προγραμμάτων του και των φοιτητών του, ενώ σχεδιάζει νέα προγράμματα από τον Οκτώβριο του 2018. Αποδεικνύεται, έτσι, ανταγωνιστικό ακόμη και απέναντι στα δημόσια «συμβατικά» πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας μας. Ωστόσο, η νέα πρόκληση του ΕΑΠ είναι ακριβώς να ανταγωνιστεί τους νέους «παίκτες» στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. «Εμείς παραλάβαμε το ΕΑΠ, που ουσιαστικά ήταν το μόνο στον συγκεκριμένο κλάδο εκπαίδευσης», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Καρδάσης. Πλέον, εξ αποστάσεως προγράμματα έχουν αναπτύξει και τα συμβατικά ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ και τα κυπριακά ΑΕΙ διεκδικούν φοιτητές από την Ελλάδα.

Οι μόνες ουσιαστικές διαφορές του ΕΑΠ με τα συμβατικά ΑΕΙ είναι στην εισαγωγή των φοιτητών –στο ΕΑΠ εισάγονται χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια και εξετάσεις– και στα δίδακτρα (τα οποία, μάλιστα, στα μεταπτυχιακά των συμβατικών ΑΕΙ αναμένεται να μειωθούν). Το κόστος για μια θεματική ενότητα σε προπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΑΠ είναι 500 ευρώ, ενώ 650 ευρώ κοστίζει η θεματική ενότητα στα μεταπτυχιακά. Τα δίδακτρα ουσιαστικά καλύπτουν τις αποδοχές των συμβασιούχων διδασκόντων του ΕΑΠ. Κάθε χρόνο διδάσκουν περίπου 2.500 συμβασιούχοι, οι οποίοι πλαισιώνουν τα 45 μόνιμα μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού. Τις θέσεις συμβασιούχων καλύπτουν πανεπιστημιακοί σε συμβατικά ΑΕΙ της χώρας και ερευνητές – κάτοχοι διδακτορικού.

Από την άλλη, η δυναμική της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι μεγάλη. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ το ΕΑΠ ξεκίνησε ως ένα ίδρυμα ανοικτό σε όλους όσοι θέλουν να αποκτήσουν επιπλέον γνώσεις, πλέον τα προγράμματά του έχουν γίνει περιζήτητα και για ακόμη ένα λόγο: μέσω αυτών, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα ενισχύουν τα ακαδημαϊκά προσόντα τους και κατ’ επέκταση τη θέση τους σε μιαν άκρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Χθες o κ. Καρδάσης, με κείμενό του ευχαρίστησε «από καρδιάς» όλους τους υπουργούς Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και άλλα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τον τέως υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου.

Ενδεικτικά, αναφερόμενος σε πρώην υπουργούς, ο κ. Καρδάσης ευχαριστεί «προσωπικά τον Αριστείδη Μπαλτά για την επιλογή στο πρόσωπό μου, τον Νίκο Φίλη για την ενθάρρυνση, τη Σία Αναγνωστοπούλου, πάνω απ’ όλους, για την πιο έμπρακτη στήριξη και φιλία, τον Χριστόφορο Βερναρδάκη για τη συμπαράσταση στα δύσκολα, τον Νίκο Παππά, που λειτούργησε ως καταλύτης όσο και όταν έπρεπε». Ωστόσο, σε άλλο σημείο προσθέτει ότι «για τους κορυφαίους σε ρόλο, που επί της ουσίας υπονόμευσαν με το γάντι το εγχείρημα, θα τα πούμε άλλη φορά!».

Προσλήψεις

Συνολικά 33.000 θα είναι οι προσλήψεις των αναπληρωτών στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες κατά το προσεχές σχολικό έτος 2019-2020. Αυτό ανέφερε χθες στην «Κ» η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας ότι στόχος είναι, κατά το σχολικό έτος 2020-2021, η διαδικασία των προσλήψεων να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, για τον καλύτερο προγραμματισμό των σχολείων και των εκπαιδευτικών.   Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε δύο προσκλήσεις, με τις οποίες καλεί τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων να δηλώσουν περιοχές προτίμησης για πρόσληψή τους ως αναπληρωτών, πλήρους ή/και μειωμένου ωραρίου, ή/και ως ωρομισθίων, σε σχολικές μονάδες γενικής εκπαίδευσης, σε δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, στα μουσικά σχολεία, στα καλλιτεχνικά σχολεία, στα σχολεία εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, στη Σιβιτανίδειο Σχολή και στις δομές υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων (ΔΥΕΠ), για το σχολικό έτος 2019-2020. Η προθεσμία ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT