Εντυπωσιασμένος από τις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος. Εκτίμησε ότι οι προοπτικές ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων είναι ιδιαίτερα θετικές και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως στις 25 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα παραθέσει στις ΗΠΑ δείπνο στον Ελληνα πρωθυπουργό με την παρουσία δεκάδων Αμερικανών επιχειρηματιών, θα τονωθεί καίρια το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα.
Μιλώντας σε κλειστό κύκλο στο περιθώριο των επαφών που πραγματοποίησε στην Αθήνα, αποκάλυψε ότι οι παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τον αναπτυξιακό νόμο μπορούν να εντυπωσιάσουν το αμερικανικό επενδυτικό κοινό.
«Εχω δει την παρουσίαση του πρωθυπουργού και είναι πραγματικά εντυπωσιακή», προσθέτοντας ότι οι επιτυχείς ομολογιακές εκδόσεις τόσο του Δημοσίου, όσο και της Πειραιώς, αλλά και οι συμφωνίες, όπως αυτή της PIMCO για τη διαχείριση κόκκινων δανείων, δεν έχουν ακόμη εμπεδωθεί για τη σημασία τους στην αντίληψη των Αμερικανών επιχειρηματιών και όταν αυτό γίνει, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα κλιμακωθεί.
«Αυτή η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τι χρειάζεται η οικονομία, ενώ έχει την αίσθηση του επείγοντος που απαιτείται. Η συμμετοχή τεχνοκρατών από τον ιδιωτικό τομέα σε αυτήν διασφαλίζει πως θα υπάρχουν ρεαλιστικά και σύντομα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Μου έκανε εξαιρετική εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί για μια αναβολή μόλις πέντε ημερών στον διαγωνισμό για την άδεια του καζίνο στο Ελληνικό, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδιδαν αλλεπάλληλες μεγάλες παρατάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να εξαιρεθεί από δασμούς και τέλη που οι ΗΠΑ θα επιβάλουν ή έχουν επιβάλει στην Ε.Ε., απάντησε καταρχήν θετικά. Ειδικότερα, όσον αφορά τις εξαγωγές ελαιολάδου, είπε ότι αυτό το ελληνικό προϊόν μπορεί να εξαιρεθεί από τη σχετική λίστα. Επίσης, ερωτηθείς σχετικά με τους δασμούς στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ανέφερε ότι ακόμα εξετάζονται εκατοντάδες αιτήσεις εξαίρεσης επιχειρήσεων, οι οποίες πιθανόν θα περιλάβουν ελληνικές επιχειρήσεις.
Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου εκτίμησε ότι η Ελλάδα είναι ελκυστική για αμερικανικές επενδύσεις, τόσο λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων, όσο και γιατί απέδειξε ότι μπορεί να βγει από την κρίση.
«Οταν η Ε.Ε. καταλάβει ότι αυτή η κυβέρνηση “means business”, εκτιμώ ότι θα δεχθεί να μειώσει και τους επιθετικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα», συμπλήρωσε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην προσπάθεια να αναδειχθεί η χώρα ενεργειακός κόμβος, λέγοντας ξεκάθαρα ότι υπάρχει ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον για εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς τη χώρα μας και διά αυτής στην Ανατολική Ευρώπη. Εκτίμησε, επίσης, ότι μόλις υπάρξει μεγάλο συμβόλαιο προμήθειας LNG στην περιοχή, ο κόμβος επαναεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη θα ενεργοποιηθεί άμεσα και με αμερικανική συμμετοχή.
Ανέφερε δε, ως επιπλέον καταλύτη για αμερικανικές επενδύσεις τις ιδιωτικοποιήσεις, ονοματίζοντας μάλιστα αυτή των ΕΛΠΕ.
Οσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε ότι επισκέπτεται τη γειτονική χώρα αμέσως μετά την Ελλάδα, γιατί οι ΗΠΑ επιθυμούν να διασφαλίσουν πως η Αγκυρα «θα παραμείνει αγκυροβολημένη στη Δύση».