Τζόσουα Γουόνγκ: Ο 22χρονος φοιτητής που έγινε σύμβολο των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ

Τζόσουα Γουόνγκ: Ο 22χρονος φοιτητής που έγινε σύμβολο των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζόσουα Γουόνγκ είναι ήδη γνωστός στα 22 του χρόνια. Φοιτητής και ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ έχει γίνει σύμβολο του «Κινήματος των Ομπρελών» και έχει αποτελέσει έμπνευση για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που το 2014 βγήκαν στους δρόμους ζητώντας ελεύθερες εκλογές.

Πέντε χρόνια αργότερα ο 22χρονος είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα στο "ακέφαλο" φιλοδημοκρατικό κίνημα της πρώην βρετανικής αποικίας, εμφανίζεται στις περισσότερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και προκαλεί αντιδράσεις καθώς έχει μεταφέρει τον αγώνα του σε όλον τον κόσμο. Πρόσφατα επισκέφθηκε το Βερολίνο όπου συναντήθηκε με τον γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, προκαλώντας τις αντιδράσεις του Πεκίνου, προηγουμένως είχε συναντηθεί με πολιτικούς στην Ταϊβάν, ενώ αναμένεται και επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Αδύνατος με ύφος σπασίκλα, ο Γουόνγκ από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ νωρίτερα μέσα στον χρόνο, έχει συλληφθεί πολλές φορές και είναι ένας από τους συλληφθέντες τον Αύγουστο, την παραμονή της πέμπτης επετείου από την απόρριψη από το Πεκίνο της έκκλησης για καθολικό δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για τον πρωθυπουργό (διευθύνων σύμβουλος είναι ο επίσημος όρος) και το Νομοθετικό Συμβούλιο, γεγονός που είχε προκαλέσει το Κίνημα των Ομπρελών, το οποίο διήρκεσε 79 ημέρες.

Ακτιβιστής από τα 13 του

Ο Γουόνγκ ήταν επικεφαλής του «Κινήματος των Ομπρελών» μαζί με τους συμφοιτητές του Νέιθαν Λο και Άλεξ Τσόου και οι ομιλίες του και οι εκκλήσεις για πολιτική ανυπακοή ξεσήκωναν τα πλήθη. Όμως το κίνημα δεν κατάφερε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, να εξασφαλίσει δηλαδή υποχωρήσεις από την πλευρά του Πεκίνου ή από τη φιλοκινεζική ηγεσία του Χονγκ Κονγκ.

Τα περιοδικά Time, Fortune και Foreign Policy τον χαρακτήρισαν μια από τις προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη, ενώ έγινε και το θέμα ενός ντοκιμαντέρ του Netflix με τον τίτλο "Έφηβος εναντίον υπερδύναμης" που προβλήθηκε το 2017.

Γεννημένος από μεσοαστούς χριστιανούς γονείς, την Γκρέις και τον Ρότζερ Γουόνγκ, ξεκίνησε τον ακτιβισμό σε ηλικία μόλις 13 ετών με μια διαμαρτυρία κατά των σχεδίων για την κατασκευή υπερταχείας ανάμεσα στο Χονγκ Κονγκ και την ενδοχώρα.

Ήταν μόλις 15 ετών όταν έκανε επιτυχημένη εκστρατεία για να εγκαταλείψει το Χονγκ Κονγκ το φιλοκινεζικό πρόγραμμα "Εθνικής Εκπαίδευσης". Κατάφερε να συγκεντρώσει 120.000 ανθρώπους οι οποίοι απέκλεισαν το κοινοβούλιο της χώρας και παρέμειναν εκεί για δέκα ημέρες.

Σε εκείνον πιστώνεται το είδος αυτό των διαδηλώσεων που έχει υιοθετηθεί από το σημερινό κίνημα διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ –κατάληψη δρόμων και ειρηνική πολιτική ανυπακοή– καθώς οι ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνταν επί σειρά ετών δεν είχαν αποτέλεσμα.

Όμως ο Τζόσουα πλήρωσε το τίμημα για τον ακτιβισμό του: οι εισαγγελείς τον κυνήγησαν μαζί με πολλές άλλες ηγετικές φυσιογνωμίες του κινήματος.

«Η πόλη που αγαπώ»

Τον Μάιο καταδικάστηκε σε δύο μήνες φυλάκιση με την κατηγορία της περιφρόνησης των αρχών επειδή παρεμπόδισε την αστυνομία να διαλύσει μια διαδήλωση το 2014, μια κατηγορία στην οποία δήλωσε ένοχος.

Καταδικάστηκε επίσης και σε μια δεύτερη υπόθεση που συνδέεται με την έφοδο στον προαύλιο χώρο κυβερνητικού κτιρίου στη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2014.

Για την υπόθεση αυτή πέρασε χρόνο στη φυλακή αλλά τελικά το ανώτερο δικαστήριο της πόλης έκρινε ότι η προσφορά κοινωνικής εργασίας ήταν επαρκής τιμωρία.

Στη συνέχεια ίδρυσε το πολιτικό κόμμα Demosisto, το οποίο πραγματοποιεί εκστρατεία για μεγαλύτερη αυτονομία για το Χονγκ Κονγκ, όχι όμως για ανεξαρτησία -μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή του Πεκίνου.

Τα αιτήματα του Γουόνγκ υπήρξαν εξαρχής σταθερά και απλά: ζητεί να αποφασίζουν οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ, και όχι οι αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο, για την τύχη της πόλης τους.

Από τότε που έληξε το Κίνημα των Ομπρελών του απαγορεύτηκε η είσοδος στη Μαλαισία και στην Ταϊλάνδη, έχει δεχτεί επιθέσεις στον δρόμο και προπηλακισμούς από φιλοκινεζικούς διαδηλωτές στην Ταϊβάν. Αλλά όπως έχει πει θα συνεχίσει τον αγώνα του.

Σε ένα άρθρο του, που έγραψε μέσα από τη φυλακή τον Ιούνιο για το περιοδικό Time, ο Γουόνγκ σημειώνει: "Η στέρηση της ελευθερίας μου σήμερα είναι ένα τίμημα που ήξερα ότι θα πλήρωνα για την πόλη που αγαπώ".

Λίγο μετά την απελευθέρωσή του, μόλις ένα μήνα αφότου είχε φυλακιστεί, ο 22χρονος ρίχτηκε και πάλι στον αγώνα καλώντας την επικεφαλής της φιλοκινεζικής ηγεσίας του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ να παραιτηθεί αναφορικά με την προώθηση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην ενδοχώρα, κάτι που ευθύνεται για το σημερινό κύμα διαδηλώσεων.

Οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει αν πρόκειται για μια διαδικαστική ενέργεια ή για μια κίνηση υποχώρησης απέναντι στους διαδηλωτές.

Μετά την επίσημη απόσυρση του νομοσχεδίου στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Γουόνγκ δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον αγώνα του και χαρακτήρισε την εξέλιξη «πολύ λίγη και πολύ αργά».

«Η αποφασιστικότητά μας και το κουράγιο μας να πολεμήσουμε για ελευθερία θα συνεχιστεί. Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ αξίζουν καθολικό δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για τον πρωθυπουργό. Μας αξίζει να εκλέγουμε την κυβέρνησή μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT