Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα + 15΄
- 1 κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση σπάλα ή ποντίκι, κομμένο σε κύβους περίπου 3 – 4 εκ.
- 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- 1 κουτ. σούπας ξίδι της αρεσκείας μας
- 220 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, κατά προτίμηση πρόβειο
Σπιτικό μείγμα κάρι
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν ή άλλο κοκκινοπίπερο
- 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 80 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το μοσχάρι για περίπου 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον ντοματοπελτέ και το μείγμα κάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε το ξίδι και νερό τόσο ώστε να καλύψει το κρέας μέχρι τη μέση και μαγειρεύουμε 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζουν απαλά τα υγρά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό. Αποσύρουμε και αφήνουμε περίπου 15 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς.
Ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθεί. Συνοδεύουμε με πιλάφι.
Τι πίνουμε Το χαρακτηριστικό άρωμα και η ιδιαίτερη γεύση του γιαουρτιού σχεδόν επιβάλλουν λευκές επιλογές. Ιδανικός σύντροφος είναι το τραγανό και ζωηρό Μοσχοφίλερο, με το Sauvignon blanc να ακολουθεί. Ενα χαρμάνι Ασύρτικο Semillon θα ήταν μια επίσης καλή επιλογή, καθώς και ένα πολύ καλό Chardonnay. Αν θέλετε όμως κάτι να κοκκινίζει στα ποτήρια σας, ένα ροζέ από Μοσχοφίλερο θα σας ικανοποιήσει.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr