Δύσκολη υπόθεση η αξιοπρεπής σύνταξη για τους 30άρηδες στις ΗΠΑ

Δύσκολη υπόθεση η αξιοπρεπής σύνταξη για τους 30άρηδες στις ΗΠΑ

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σημερινοί 30άρηδες και 30άρες (η γενιά των Millennials), όταν σχεδιάζουν το πώς θα ζουν την περίοδο μετά τη σύνταξη, θα πρέπει να έχουν στον νου τους το εξής: ο παλαιός κανόνας, που ήθελε να αποταμιεύουν οι νέοι το 15% του μισθού για τα γεράματα, δεν ισχύει πλέον. Και αυτό που απαιτούν οι νέες συνθήκες είναι να βάζουν στην άκρη σχεδόν τον μισό μισθό τους και συγκεκριμένα έως και το 40%. Τάδε έφη Ολίβια Σ. Μίτσελ, καθηγήτρια Διαχείρισης Ασφαλιστικού Κινδύνου και Δημόσιας Πολιτικής και εκτελεστική διευθύντρια στο Συμβούλιο Ερευνών Συνταξιοδοτικού Συστήματος Γουάρτον του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Οπως διευκρινίζει η κ. Μίτσελ, εάν θέλεις ως σύνταξη ακόμα και μόνον το μισό του τελικού σου μισθού, πρέπει να αποταμιεύεις το 40% των εσόδων σου σε ορίζοντα 30ετίας.

Ο υπολογισμός αυτός, ο οποίος βασίζεται σε πορίσματα ερευνών από οικονομολόγο του ΜΙΤ, ξεκινάει με κάποιες παραδοχές όπως το ότι θα θελήσει κάποιος να λάβει σύνταξη στα 65 του χρόνια. Κι αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Το ένα τρίτο της γενιάς των Millennials σκέφτεται πως θα συνταξιοδοτηθεί μεταξύ 65-69 ετών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του οίκου επενδύσεων T. Rowe Price. Ωστόσο, το 43% από αυτούς προσδοκά να συνταξιοδοτηθεί σε νεαρότερη ηλικία και σχεδόν το ήμισυ σχεδιάζει να εισφέρει λιγότερο από 6% των αποδοχών του σε συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τους εργοδότες. Μόνον ένας στους πέντε αποταμιεύει για τη σύνταξη ποσοστό υψηλότερο του 15%.

Μια δεύτερη παραδοχή έχει να κάνει με το ότι οι αποδόσεις των επενδύσεων μέσα στις επόμενες δεκαετίες δεν θα φθάνουν το εντυπωσιακό σχεδόν 10% που είχαν προηγουμένως. «Οι οικονομικοί σύμβουλοι των πιο πολλών ανθρώπων στις ΗΠΑ δεν τους ενημερώνουν ότι οι αποδόσεις στο μέλλον θα είναι πιθανώς πολύ χαμηλότερες από του παρελθόντος, ενώ η φορολογία πολύ υψηλότερη», επισημαίνει μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC η κ. Μίτσελ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλοι ειδήμονες. Οι οικονομολόγοι του επενδυτικού κολοσσού της Vanguard προβλέπουν ότι σε ορίζοντα δεκαετία οι ετήσιες αποδόσεις του αμερικανικού χρηματιστηρίου θα κυμανθούν κατά μέσο όρο από 3% έως 5%. Οταν λαμβάνεις υπ’ όψιν τον πληθωρισμό, ο οποίος κατά τη Vanguard θα υπολείπεται του 2%, το πραγματικό ποσοστό αποδόσεων θα είναι κάτω του 3%. Μια τρίτη εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων, η Morningstar Investment Management, είναι πολύ πιο συγκρατημένη και εκτιμά ότι τα επόμενα δέκα χρόνια, προτού γίνει προσαρμογή στον πληθωρισμό, η απόδοση των δεικτών θα είναι 1,8%. Ακόμα πιο απαισιόδοξη είναι η GMO που θεωρεί ότι οι υψηλής κεφαλαιοποίησης μετοχές θα έχουν πραγματικές αποδόσεις -3,6% και οι μικρής -1%. Επιπλέον, πρέπει να αναφερθεί ότι ο υπολογισμός του 40% των αποδοχών για αποταμίευση δεν συνεκτιμά το πώς θα καλυφθούν τα ελλείμματα του κρατικού ασφαλιστικού συστήματος. Εάν δεν υπάρξει κινητοποίηση από το Κογκρέσο και μεταρρυθμίσεις, το σύστημα θα καταβάλλει το 80% των συντάξεων έως το 2025.

Κατόπιν βέβαια μπαίνει το ερώτημα εάν μπορούν όσοι ανήκουν στη γενιά των Millennials να εξοικονομούν κάθε μήνα σχεδόν το μισό του μισθού τους. Εάν όχι, θα πρέπει να κάνουν υπολογισμούς με τα νούμερα που μπορούν να ελέγξουν. Σε μια γενικότερη προσέγγιση, οι Αμερικανοί και ειδικά οι σημερινοί 30άρηδες – 35άρηδες χρειάζεται να εργαστούν περισσότερα χρόνια και να βγουν στη σύνταξη αργότερα. «Οι συντάξεις του κρατικού συνταξιοδοτικού συστήματος είναι 76% υψηλότερες εάν υποβάλεις το σχετικό αίτημα στα 70 σου χρόνια αντί στα 62 σου», παρατηρεί στο CNBC η Ολίβια Σ. Μίτσελ. Αν και η δική της άποψη είναι ότι, εάν έχει κάποιος τη δυνατότητα, καλύτερα θα ήταν να μη λάβει σύνταξη, αλλά να συνεχίσει να εργάζεται – όχι απαραίτητα σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, αλλά ημιαπασχόλησης. Τέλος, η πανεπιστημιακός υπογραμμίζει ότι με τον σημερινό χαμηλότατο δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ, είναι ιδανική εποχή να βρουν δουλειά οι μεγαλύτερης ηλικίας Αμερικανοί. Βέβαια, αυτό δεν παύει να εξαρτάται και από το κράμα δεξιοτήτων τους – ούτως ή άλλως, οι άνθρωποι οφείλουν να επενδύουν στην επιμόρφωση και στην κατάρτισή τους και πέραν των 45 ή των 50 ετών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT