Εύκολο / Προετοιμασία: 5΄, Αναμονή: 1 βράδυ, Μαγείρεμα: 2 ώρες + 30΄
- 400 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς
- 300 γρ. μπέικον
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3-4 κόκκοι μπαχάρι
- 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο, ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι καυτερό
- χυμός από 1-2 λεμόνια
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε ένα τηγάνι ροδίζουμε το μπέικον σε μέτρια φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να ροδίσει.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια με το μπαχάρι και αλατοπίπερο και τσιγαρίζουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα ρεβίθια και σοτάρουμε για 7-8 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Μεταφέρουμε το όλον σε γάστρα και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπαστούν τα ρεβίθια.
Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το ελαιόλαδο και το κοκκινοπίπερο και σκεπάζουμε με το καπάκι. Ψήνουμε για 1 ώρα, δοκιμάζουμε το αλάτι και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε.
Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 110°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς καπάκι για περίπου 1-1½ ώρα, μέχρι να γίνουν τα ρεβίθια.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr