Το αποτύπωμα της πολιτικής βίας στην Ελλάδα της κρίσης

Το αποτύπωμα της πολιτικής βίας στην Ελλάδα της κρίσης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«To κράτος δικαίου δήλωνε την αδυναμία του στην άσκηση των καθηκόντων του, με αποτέλεσμα να εδραιώνεται η πραγματικότητα  της ατιμωρησίας». Εκεί απέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, την έξαρση της πολιτικής βίας από το 2008 ώς το 2019 μιλώντας χθες το βράδυ στην παρουσίαση της έρευνας για τη «βία χαμηλής έντασης» τα χρόνια της κρίσης, που πραγματοποιήθηκε από τις καθηγήτριες Βασιλική Γεωργιάδου και Λαμπρινή Ρόρη και τον συνάδελφό τους Κώστα Ρωμανιά. O κ. Χρυσοχοΐδης έφερε ως παράδειγμα τις καταστροφές που έχουν γίνει στην Αθήνα (τρόλεϊ, καταστήματα, εκδοτήρια) «χωρίς να πληρώσει ποτέ κάποιος». Η βία της άκρας Δεξιάς (Χρυσή Αυγή) και της άκρας Αριστεράς άφησαν, είπε, «ένα βαθύ τραύμα στο σώμα της δημοκρατίας που δεν έχει κλείσει ακόμα». (Π. Φύσσας, 2 νέοι στο Ν. Ηράκλειο και θύματα στη ΜΑΡΦΙΝ).

Η έρευνα εστιάζει σε μορφές πολιτικής βίας που εντοπίζονται στην Ελλάδα κατά το χρονικό διάστημα 2008-2019. Σε ό,τι αφορά την πολιτική βία της άκρας Αριστεράς, οι ερευνητές εντόπισαν συνολικά 1.886 περιστατικά, έναντι 500 περιστατικών στην άκρα Δεξιά. Είναι εμφανές ότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά ως προς την τάξη μεγέθους μεταξύ της βίας της άκρας Αριστεράς και εκείνης της άκρας Δεξιάς, με την πρώτη να είναι 3,5 φορές μεγαλύτερη από τη δεύτερη. «Ομως η άκρα Δεξιά κάνει τα πιο σοβαρά χτυπήματα», όπως είπε η κ. Ρόρη, «καθώς στοχεύει ανθρώπινους στόχους σε αντίθεση με τους ακροαριστερούς δράστες που προτιμούν τους υλικούς στόχους». Στην έρευνα σημειώνεται ότι οι εκρήξεις της βίας στις οποίες πρωταγωνιστεί η Αθήνα, ειδικά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο κάθε χρόνο, συνδέονται με γεγονότα πυροδότες της βίας, όπως το κίνημα των «Αγανακτισμένων», οι διώξεις και προφυλακίσεις των μελών της Χρυσής Αυγής και τα γεγονότα στις Σκουριές και στην Κερατέα.

Σε συνεντεύξεις που συνοδεύουν την έρευνα, οι αριστεροί εξτρεμιστές χαρακτηρίζουν τη βία «αυτοσκοπό». Σύμφωνα με την έρευνα το έτος 2008 ταυτοποιήθηκαν 129 περιστατικά βίας για τον χώρο της άκρας Αριστεράς, που έγιναν 241 το 2018 και αυξήθηκαν σε 293 για το 2019 (χωρίς να έχει τελειώσει το έτος). Αντίστοιχα, στην άκρα Δεξιά εντοπίστηκαν 8 βίαια περιστατικά το 2008 που αυξήθηκαν όμως σε 100 το 2018 και έπεσαν σε 41 για το 2019 μέχρι σήμερα. Η ακροαριστερή βία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να είναι σε ανοδική τροχιά, ενώ η ακροδεξιά βία γνωρίζει σημαντική κάμψη τον τελευταίο χρόνο που πιθανώς να σχετίζεται με την εκλογική καθίζηση της Χρυσής Αυγής και τη διεξαγωγή της δίκης για τη Χρυσή Αυγή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT